Maja Piščević: Ulagači iz SAD dolaze u Srbiju
Foto: Kurir štampano

Intervju, direktorka Američke privredne komore u Srbiji

Maja Piščević: Ulagači iz SAD dolaze u Srbiju

InfoBiz -
Ona kaže da je ova vlada mnogo uradila kad je reč o reformama, ali da je potrebno još novih zakona kako bi se zaveo red na domaćem tržištu

BEOGRAD - Srbija napreduje.- Veliki problem predstavlja naplata potraživanja, što najčešće rezultira blokadama i još više otežava poslovanje banaka sa već velikim brojem teško naplativih kredita, kaže Maja Piščević, direktorka Američke privredne komore u Srbiji.Da li je Vlada Srbije usvojila neke od vaših preporuka za poboljšanje privrednog ambijenta?- Da, poput reforme radnog zakonodavstva i javne uprave, restrukturiranja javnih preduzeća, smanjenja sive ekonomije i olakšavanja izdavanja građevinskih dozvola.Kakvo je raspoloženje investitora iz SAD?- U nedavno sprovedenom istraživanju, više od 50 odsto naših članova reklo je da očekuje da će u naredne dve godine doći do novih investicija i otvaranja radnih mesta. Međutim, istakli su i da dosledno sprovođenje započetih reformi Vlade predstavlja neophodan preduslov za realizaciju.Očekujete li da će izdavanje građevinskih dozvola u skorije vreme prestati da bude noćna mora za investitore?- Utisak je da je Vlada svesna tog problema. Izmene zakona su u toku. Mada, pravi test predstavljaće implementacija zakona.

Promocija SrbijeIT VAŠA ŠANSANa pitanje da li ima novih investitora iz SAD zainteresovanih za ulaganje u Srbiju i koliko investicija možemo očekivati u toku ove godine, Piščevićeva kaže:- Sigurna sam da ima. U maju smo imali izuzetno posećenu investicionu konferenciju u Silicijumskoj dolini „Verujem u Srbiju“ s premijerom Srbije i ambasadorom SAD Majklom Kirbijem, i tad smo prepoznali značajno interesovanje za Srbiju i region, posebno u oblasti IT industrije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track