Tabaković: NBS će usidriti inflaciju
Foto: Marina Lopičić

Živećemo bolje

Tabaković: NBS će usidriti inflaciju

InfoBiz -
Guvernerka obećava da će ukoliko ne bude nepredviđenih dešavanja na međunarodnim finansijskim tržištima ili tržištu poljoprivrednih proizvoda, inflacija biti u granicama cilja

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je uverena da će centralna banka u roku od najmanje tri godine "usidriti" inflaciju na niskom i stabilnom nivou.

Tabakovićeva je istakla da obećava da će ukoliko ne bude nepredviđenih dešavanja na međunarodnim finansijskim tržištima ili tržištu poljoprivrednih proizvoda, inflacija biti u granicama cilja.

Ona je naglasila i da je niska inflacija u ovoj godini najvećim delom posledica dobro odmerenih mera monetarne politike NBS. Prema njenim rečima, kada se govori da je niska inflacija posledica niske kupovne moći treba imati u vidu da je u 2013. godini plata opala za 240 dinara u odnosu na 2012, dok je u prošloj godini njen pad bi za 2.640 dinara, a inflacija je bila 12,2 odsto.

Ona je rekla i da veruje da će u narednoj godini građani Srbije sigurno živeti bolje.

Priliv stranih direktnih investicija u Srbiju u ovoj godini trebalo bi da dostigne oko 700 miliona evra, a procenjuje se da će u narednoj godini biti oko milijardu evra, rekla je Tabakovićeva. Ona je navela da su to konzervativne procene i da je uverena da je moguće privući i više od milijardu evra.

Povodom mogućih izbora, Tabakovićeva je rekla da su oni deo demokratskog procesa i da to ne utiče na rad NBS, kao i da smatra da više nijedna vlada neće činiti ono što su radile prethodne - da u predizbornom periodu "podmićuju" građane iz budžeta, a zatim im za to ispostavi račune.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track