Tabaković: Banke moraju da znaju gde je granica!
Foto: Beta

NBS ne može da utiče na banke

Tabaković: Banke moraju da znaju gde je granica!

InfoBiz -
Važno je da građani budu pravilno informisani koliko koštaju određene bankarske usluge, kaže guvernerka

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković kaže da je važno da građani budu pravilno informisani koliko koštaju određene bankarske usluge, ali i da banke moraju da znaju gde su granice izdržljivosti korisnika njihovih usluga, od kojih zavise i zbog kojih postoje.

NBS ne može uticati na banke kada je u pitanju način formiranja cena za konkretne bankarske proizvode, rekla je Tabaković upitana da li je logično da građani plaćaju bankama kamatu na dozvoljeni minus 35 odsto, ako je inflacija četiri odsto.

- Cenu određene usluge određuje tržište, ali nasavršenost tržišta je opšte poznata - istakla je Tabaković. Prema njenim rečima, važno je da građani budu pravilno informisani koliko određena usluga košta i da prema tome određuju da li će je koristiti ili ne. Ali, dodala je Tabaković, ukoliko su građani prinuđeni da koriste bankarsku uslugu, ako nemaju izbora ili, ako je izbor ograničen vidljivim i nevidljivim preprekama, onda nemoć tržišta postaje očigledna.

Guverner NBS smatra da eventualno raspisivanje parlamentarnih izbora ne bi značilo nikakvu promenu politike NBS, niti rizik u smislu ponašanja Vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja