EPS POVUKAO PREDLOG: Zasad bez jedinstvene cene za mrežarinu

Na inicijativu Ministarstva

EPS POVUKAO PREDLOG: Zasad bez jedinstvene cene za mrežarinu

InfoBiz -
U slučaju da se ne nađe rešenje, kupci u Srbiji koji troše istu količinu struje dobijali bi od 1. januara račune po različitim cenama u zavisnosti od toga u kom delu zemlje rade

BEOGRAD - V.d. direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović povukao je sa dnevnog reda sednice Upravnog odbora EPS predlog osnivanja novog zavisnog preduzeća koje bi omogućilo uvođenje jedinstvene cene za troškove distribucije električne energije na celoj teritoriji Srbije, saopštio je danas EPS.

Taj predlog je podrazumevao formiranje jednog Operatora distributivnog sistema (ODS), a povučen je juče na inicijativu Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, navedeno je u saopštenju.

"Osnivanje ovog novog zavisnog privrednog društva je jedini način, koji je u nadležnosti EPS-a, da svi kupci koji od 1. januara 2014. godine izlaze na tržište električne energije u Srbiji imaju iste uslove za pristup distributivnoj mreži (mrežarina) i da se spreči neravnomerna raspodela troškova između pojedinih regiona Srbije", navodi se u saopštenju.

Oni su podsetili da je Obradović i ranije u nekoliko navrata pokušavao da ovu odluku uvrsti u dnevni red sednice UO EPS-a, ali je svaki put predlog odbijen. Posle ovog postupka v.d. direktora Obradovića, izvesno je da će sadašnjih pet privrednih društava za distribuciju električne energije nastaviti da obavljaju funkciju pet operatora distributivnog sistema (ODS), umesto samo jednog novoosnovanog preduzeća.

Svaka sadašnja distribucija zbog velikih razlika u troškovima ima različitu visinu "mrežarine“, objasnili su u EPS i upozorili da bi u slučaju da se ne nađe neko drugačije rešenje, kupci u Srbiji koji troše istu količinu električne energije od 1. januara 2014, dobijali račune po različitim cenama - u zavisnosti od toga u kom delu zemlje rade.

Formiranje jednog ODS na nivou cele Srbije umesto postojećih pet, predviđeno je Polaznim osnovama za reorganizaciju EPS, koje je Vlada Srbije usvojila 16. novembra prošle godine.

"S obzirom da je taj predlog skinut sa dnevnog reda jučerašnje sednice UO JP EPS-a, pretpostavka je da izmenama Zakona o energetici postoji mogućnost da se dođe do jedinstvene cene mrežarine u celoj Srbiji", ocenili su u EPS-u, uz napomenu da izmene Zakona o energetici nisu u nadležnosti tog javnog preduzeća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track