Mihajlovićeva: Smanjiti birokratiju da se olakša investitorima
Foto: Tanjug

Novi Sad

Mihajlovićeva: Smanjiti birokratiju da se olakša investitorima

InfoBiz -
Ne možemo nova radna mesta otvoriti tako što ćemo sedeti u kancelarijama, izdavati dozvole i tražiti novac", kazala je ministarka energetike
1 / 9

NOVI SAD - Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Novom Sadu da Srbija mora smanjiti administraciju i birokratiju u sektoru izdavanja dozvola za investicije u energetiku.

"Birokratiju i administraciju moramo da smanjimo da bismo olakšali investitorima. Od 93 dozvole za male hidroelektrane, koliko je sada potrebno pribaviti, moramo ih smanjiti na pet do sedam. Ne možemo nova radna mesta otvoriti tako što ćemo sedeti u kancelarijama, izdavati dozvole i tražiti novac", kazala je ona na Međunarodnom forumu "Energetika Srbije 2013: Budućnost i perspektive".

Mihajlovićeva je navela da je urađeno sve što se zakona tiče da bi se omogućila ulaganja u zelene izvore energije i dodala da Srbija planira da takvi izvori energije čine 27 odsto njenog ukupnog energetskog bilansa.

"Od 1. januara sledeće godine imaćemo budžetski fond energetske efikasnosti. Energetska efikasnost je resurs koji je potpuno bio zapostavljen i zaboravljen", rekla je ministarka energetike u Skupštini Vojvodine. Dodala je i da su pred Srbijom teške odluke, odnosno kako se uskladiti sa evropskom direktivom o ložištima, koja za Srbiju podrazumeva da treba da ukloni termokapacitete do 2018. godine, a Srbija ima 1.092 megavata takvih kapaciteta.

"To su teške odluke. Nemoguće je izgraditi novi kapacitet za godinu, dve ili tri", navela je ona.

Predsednik Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije Aca Marković naveo je da je EPS do sada proizveo 24,8 milijardi kilovatčasova, a do kraja godine se očekuje rekordna proizvodnja od 37,4 milijarde kilovatsati. Dodao je da je u Srbiji stvoren pravni i tehnički okvir za obnovljive izvore energije i naveo da će do kraja godine proizvodnja iz tih izvora biti 70 miliona kilovatčasova. Marković je kazao da je formirana i radna grupa za regionalni projekat izgradnje hidrocentrale "Đerdap 3" i najavio je da će od 1. januara 2014. Srbija otvoriti i drugi deo tržišta, za srednji napon.

Direktor Direkcije za razvoj Bloka Energetike NIS Gaspromnjeft Ilja Kutjajev rekao je da je ta kompanija zainteresovana za obnovljive izvore energije i dodao da NIS radi i na projektu geotermalne energije zajedno sa partnerom iz Mađarske i Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku.

Direktor Elektrovojvodine Srđan Kružević rekao je da je ta kompanija u prvom polugodištu ove godine poslovala u plusu 600 miliona dinara, iako joj je bio projektovan gubitak. Ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic rekao je da se interesi Mađarske i Srbije poklapaju, jer je ta zemlja, pored poljoprivrede, veoma zainteresovana i za saradnju u energetici. "Vi u Srbiji imate dobre izvore obnovljive energije, a naša preduzeća imaju tehnologiju i iskustvo u tome, kada su u pitanju izvori geotermalne energije, energije vetra i energije sunca", rekao je Nikovic.

Dodao je da bi saradnju znatno olakšalo to da Srbija što pre uskladi svoje propise sa propisima EU. Ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner rekao je da Srbija, pre svega kroz Vojvodinu, ima veliki potencijal za korišćenje biomase i biogasa izrazio zadovoljstvo zbog saradnje u toj oblasti sa austrijskim partnerima.

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Erdal Trhulj rekao je da je energetski sektor jedan od ključnih sektora koji može privući značajne strane investicije. Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je energetsko pitanje zapravo pitanje napretka srpskog društva. "Želim da verujem da je Srbija, i unutar nje Vojvodina, uspavana lepotica što se tiče neiskorišćenih energetskih i drugih resursa", rekao je Pastor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track