Sparina u Šapcu nije omela davaoce krvi: U roku od pet sati, krv je dalo 47 Šapčana
Foto: Privatna Arhiva

U svečanoj sali Kulturnog centra svake srede možete dati krv

Sparina u Šapcu nije omela davaoce krvi: U roku od pet sati, krv je dalo 47 Šapčana

Čisto da se zna -

Velika je sparina, oblačno, i u glavnoj ulici u Šapcu nema mnogo prolaznika sredom oko 11h. U centru grada svečana sala Kulturnog centra svake srede pretvara se u prostor za akciju dobrovoljnog davanja krvi, evo već četvrtu godinu, i to znaju Šapčani koji se redovno odazivaju na pozive Crvenog krsta, pa i u sred avgusta.

Crveni krst
foto: Privatna Arhiva

Odmah zatičemo jednog od zaposlenih, Nikolu Martinovića u prsluku Crvenog krsta, a već sa zavojem na ruci. Mladi Nikola se šali i kaže „Još malo ću imati više davanja krvi nego godina“. Sa njim je i volonterka, studira u Beogradu ali kako je danas sve onlajn, kad god ima vremena voli da pomogne na akciji davanja krvi ili u nekoj drugoj aktivnosti Crvenog krsta. Oni ljubazno dočekuju i ispraćaju davaoce krvi.

Prostrana sala možda zbog dobre ventilacije ne dozvoljava da se sparina uvuče i smeta davaocima krvi, kojih na prvi pogled nema mnogo. Na četiri kreveta dvoje daje krv, Dragana Uglješić (50) i Milomir Veselinović (56), ali upitnik popunjava još jedan potencijalni davalac krvi i kod lekara Instituta za transfuzuju krvi Srbije na pregledu je još jedan- sala je prostrana pa gužve ne može ni biti.

Crveni krst
foto: Privatna Arhiva

Dragani je prvi put da daje krv, ali deluje da nema tremu. Njen motiv je jak, sestra čeka bebu, i svi su se pripremili za treću prinovu. Kad je pitamo zašto ranije nije davala krv, kaže: „Jao znam, sve danas ću sutra ću...trebalo bi to da uradimo inače, a ne kad mora“. Sramežljivo se poslužuje malim znakom pažnje i odlazi uz obećanje da je uskoro ponovo vidimo na akciji u Šapcu.

Gospodin Milomir Veselinović višestruki je davalac krvi. Ne čudi, jer mu je otac dugogodišnji član Crvenog krsta i davalac, a kaže dao je krv preko dvadeset puta. Počeo je da daje krv u srednjoj školi, bio neko kratko vreme sprečen, pa nastavio da daje krv. Kaže, sada daje redovno, 2-3 puta godišnje. Iako radi u prestonici, kaže kroz osmeh: „Radim u Beogradu, ali krv uvek dajem u Šapcu, valjda neki lokal patriotizam“.

Crveni krst
foto: Privatna Arhiva

Na žalost, sinovi nisu krenuli njegovim stopama, bivša supruga nije bila za to, smeje se i dodaje: „Eto vidite zašto je bivša“.

U roku od pet sati, koliko je trajala ova akcija javilo se 55 građana da dobrovoljno da krv, a krv je dalo njih 47. Svaka jedinica krvi je dragocena, posebno u letnjim mesecima kada vlada nestašica, a Šapčani su pokazali da to jako dobro znaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja