JUGOSLOVENSKI MODNI DŽIN IDE U STEČAJ! Radnicima duguju 3 plate, a poverioci potražuju višemilionske iznose
Foto: Shutterstock

u buli

JUGOSLOVENSKI MODNI DŽIN IDE U STEČAJ! Radnicima duguju 3 plate, a poverioci potražuju višemilionske iznose

InfoBiz -

Privrednom sudu u Varaždinu stigao je predlog predsednika Uprave Varteksa Karla Kopreka za otvaranje stečaja, u kojem se kao stečajni razlozi navode više neizvršenih naloga za isplatu u periodu dužem od 60 dana i neisplata tri uzastopne plate.

Uporedo sa predlogom za otvaranje stečaja objavljena je i potvrda novčane kazne o blokadi računa i sredstava sudskog izvršitelja, prema kojoj su evidentirana 64 dana kontinuirane blokade, odnosno 68 dana blokade u prethodnih šest meseci sa ukupno 2.246.670 evra nenaplaćene osnovice za plaćanje.

Varteks
foto: Shutterstock

U okviru predloga za otvaranje stečaja potpisanog 10. jula, objavljen je niz dokumenata o poslovanju Varteksa u proteklom periodu, između ostalih i tabela prema kojoj iznos dospjelih kredita – glavnica i kamata iznosi 16,61 milion evra, i dospelih potraživanja domaćih poverilaca (uključujući i namirenja) od 4,26 miliona evra.

S druge strane, objavljena su zaostala potraživanja zaposlenih prema kojima trošak zarada za maj iznosi 593.046 evra. U priloženoj dokumentaciji istaknuta je analiza Varteksovih mašina i opreme, kancelarijske opreme, prevoznih sredstava i umetničkih dela, kao i spisak nepokretnosti i hipoteka na Varteks nepokretnostima.

Najznačajniji poverioci sa iznosima od 5,9 i 5 miliona evra su ZABA i HBOR, a slede najveći akcionari Stjepan Čajić i Nenad Bakić sa višemilionskim iznosima.

Kurir.rs/Poslovni.hr/Prenela S. Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja