"OČEKUJEMO DO 12 MILIJARDI EVRA NOVOG PRIHODA I 20.000 NOVIH RADNIH MESTA!" Direktor kompanije "Eleven Es": Litijum nam je ključan
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"OČEKUJEMO DO 12 MILIJARDI EVRA NOVOG PRIHODA I 20.000 NOVIH RADNIH MESTA!" Direktor kompanije "Eleven Es": Litijum nam je ključan

InfoBiz -

U jutarnjem programu Kurir televizije gostovao je Nemanja Mikac, direktor kompanije "Eleven Es", koja se bavi proizvodnjom LFP (litijum-gvožđe-fosfat) baterija u Subotici.

Ova tehnologija je od ključnog značaja za energetsku tranziciju, a kombinaciju litijum-karbonata i LFP baterija nema nijedna država u Evropi. U fabrici "Eleven Es" trenutno se proizvodi oko 50 komada LFP baterija dnevno, koje se izvoze u razne zemlje EU i SAD.

LFP baterije danas čine oko polovinu svetske proizvodnje, dok su pre tri godine bile samo 10%. Nemanja Mikac objasnio je kako je došlo do ovog porasta:

- LFP baterije postoje već nekih 20 godina u nauci, ali su inženjerske inovacije omogućile da se danas koriste u velikim aplikacijama. One traju tri puta duže, 10% su jeftinije i bezbednije su od drugih tipova baterija, kao što su NMC baterije. Iako imaju manju gustinu energije, inženjeri su pronašli način da ih primene u većim aplikacijama, poput automobila, radnih mašina, autobusa i kamiona - rekao je.

Nemanja Mikac
foto: Kurir televizija

Mikac je istakao da je potražnja za LFP baterijama mnogo veća od trenutne proizvodnje.

- Ovo je jedno pilot postrojenje koje služi za kvalifikaciju ovih proizvoda. Sledeća faza proizvodnje će biti mnogo veća, gde već pričamo o 7 do 8 hiljada baterija dnevno. U našoj Gigafabrici planiramo proizvodnju od 50 hiljada baterija dnevno, što bi zadovoljilo potrebe za 100 hiljada automobila - istakao je.

Nemanja Mikac
foto: Kurir televizija

Razvoj proizvodnje LFP baterija donosi brojne koristi za Srbiju.

- Imamo preko 650 dobavljača u našoj bazi podataka, što otvara mogućnost za stvaranje novih firmi koje bi bile dobavljači za razne delove baterija. Očekujemo oko 10 do 12 milijardi evra novog prihoda za Srbiju i oko 20 hiljada novih radnih mesta - rekao je Mikac.

Litijum je ključna sirovina za proizvodnju katodnog materijala u baterijama, a Srbija poseduje značajne rezerve ovog metala.

- Litijum je jedna od najvažnijih sirovina jer je osnovna za proizvodnju katode. Imamo sirovinu i tehnologiju za proizvodnju baterija, što je jedinstvena prilika koju moramo iskoristiti - naglasio je Mikac.

11:27

OČEKUJEMO DO 12 MILIJARDI EVRA NOVOG PRIHODA I 20.000 NOVIH RADNIH MESTA! Direktor kompanije Eleven Es: Litijum nam je ključan

Razvoj tehnologije LFP baterija stavlja Srbiju u centar evropske energetske tranzicije.

- Energija je centralna tema koja je i geopolitička i ekonomska. Baterije omogućavaju prenos energije i stabilizaciju mreže, što je ključno za smanjenje emisije CO2 i elektrifikaciju industrija. Srbija ima priliku da postane energetska sila sveta za nekoliko godina - zaključio je Mikac.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

15:06

REAKCIJE HRVATSKE I PRIŠTINE POKAZUJU KOLIKO JE LITIJUM VAŽAN! Stručnjaci tvrde: EU će gledati na Srbiju kao na bitnog igrača

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track