02:19

Zavod za zaštitu prirode: Fokus istraživanja biće zaštita područja

zasadi drvo

ISTRAŽIVANJA I ZAŠTITA OBLASTI U PUNOM JEKU! Zavod za zaštitu prirode Srbije radi PUNOM PAROM

Zasadi Drvo -

Mnogi kažu da se prirodne lepote Srbije najbolje mogu upoznati kroz zaštićena područja. Medjutim, ta područja su i najbolji alat kojim se priroda i biodiverzitet štite. Ona su najočuvaniji i najistuknutiji pokazatelj raznovrsnosti, divljine, geografskih i geoloških znamenitosti naše zemlje.

Biljana Krsteski, koordinator za zaštićena dobra "Zavoda za zaštitu prirode Srbije" otkriva nam koja su se sve istraživanja dešavala u protekloj godini i koja će se desiti u narednoj.

- U toku 2021. godine Zavod za zaštitu prirode Srbije je vršio istraživanja u različitim delovima naše zemlje. Jedna od njih je ćelijsko jezero, prostor koji će biti zaštićen i takođe prostor u Južnom delu zemlje strogo zaštićena vrsta poljski kukurek. U ovoj i u prethodne tri godine rađena su istraživanja prostora velikog Rzava i imamo još jedno geo područje koje treba da se zaštiti Sesalačka pećina. U toku ove godine vršena su istraživanja na planini Zlataru i biće nastavljena u toku sledeće godine. Mnoga stabla su predložena za zaštitu kao pojedinačni spomenici prirode, ali će ona da se rade tek sledeće godine izlaskom na teren. - govori Biljana Krsteski za Puls.

Zasadi drvo
foto: kurir televizija

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:01

REZERVAT ZA KOJI JE POTREBNA POSEBNA DOZVOLA: Na području severnog Kučaja divna šuma o kojoj kruži ljubavna legenda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja