106 PORODICA U KRALJEVU DOBILO STANOVE: Ovaj trenutak smo sanjali godinama, PRESREĆNI SMO
Foto: MGSI/Đorđe Krstić

Projekat stambene obnove posle zemljotresa

106 PORODICA U KRALJEVU DOBILO STANOVE: Ovaj trenutak smo sanjali godinama, PRESREĆNI SMO

InfoBiz -

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, predstavnica Razvojne banke Saveta Evrope Nađa Gročkova Lerust i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić uručili su prvih pet ključeva novoizgrađenih stanova za 106 porodica u Dositejevoj ulici u sklopu Projekta stambene obnove posle zemljotresa u Kraljevu.

Kraljevo, stanovi, uručeni ključevi, Tomislav Momirović
foto: MGSI/Đorđe Krstić

- Ovaj trenutak smo sanjali godinama, živeći u neuslovnim, starim i oronulim zgradama. Sada smo presrećni što smo sa našim porodicama dobili ključeve od novih stanova. Zahvalio bih lokalnoj samoupravi, predsednici Vlade i predsedniku države - rekao je Kuriru Života Virijević, jedan od stanara nove zgrade u Dositejevoj ulici.

Po rečima ministra Tomislava Momirovića, ovih 106 porodica, ne samo posle jedne decenije od razornog zemljotresa u Kraljevu, već posle više decenija života u neuslovnim domovima, sada ima to zadovoljstvo da otpočne život u novim stanovima i na dobroj lokaciji.

Kraljevo, stanovi, uručeni ključevi, Tomislav Momirović
foto: MGSI/Đorđe Krstić

- Kraljevo je ubranistički jedan od najbolje postavljenih gradova u Republici Srbiji, a u novoizgrađenom objektu implementiran je visok nivo gradnje. Naš posao je da vodimo računa o građanima ove zemlje, o njihovim porodicama, da razmišljamo o prošlosti, ali da uvek imamo na umu šta ćemo ostaviti iza sebe. Zato ćemo i za ostale građane u tom naselju izgraditi još tri nove zgrade u narednom periodu - kazao je Momirović.

Kraljevo, stanovi, uručeni ključevi
foto: Kurir.rs/J.S.

On je dodao da država mora da maksimalno ubrza građevinsku proceduru kako bi te zgrade bile izgrađene u najkraćem mogućem roku, ali i administrativne procedure, kako bi ti ljudi dobili svoj novi dom i bili u prilici da planiraju svoju budućnost.

Ministar je podsetio javnost da je pre manje od godinu dana počela gradnja Moravskog koridora, gde se za par meseci, praktično, završava prvih 16 kilometara kojim će se spojiti Koridor 10 sa Kruševcom, a pre nekoliko meseci su počeli radovi u Adranima kod Kraljeva, pa se očekuje da oni u narednom periodu budu intenzivirani.

Kraljevo, stanovi, uručeni ključevi
foto: Kurir.rs/J.S.

- Mislim da će najveći benefit od izgradnje Koridora imati upravo Kraljevo, kada imamo u vidu naše planove kakav aerodrom želimo ovde da izgradimo. Pista aerodroma u Kraljevu će u narednim godinama biti veća od piste aerodroma u Beogradu. Nismo zaboravili kraljevački aerodrom i vrlo brzo ćemo početi da ga razvijamo kako bi ovaj deo Srbije imao svoju bazu i svoju vazdušnu luku, naglasio je Momirović.

Predstavnica Razvojne banke Saveta Evrope Nađa Gročkova Lerust izrazila je svoje zadovoljstvo što je zgrada završena i što su porodice, kojima su domovi značajno oštećeni u zemljotresu u Kraljevu, sada dobili nov stambeni prostor.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić istakao je ovom prilikom da je ovo veliki dan za sve građane koji su decenijama živeli u malim stanovima od tridesetak kvadrata u kojima nisu imali osnovne uslove za život. Inače, ukupna vrednost Projekta stambene regeneracije naselja u Dositejevoj ulici u Kraljevu procenjena je na oko 14 miliona evra.

J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja