PENZIONERU STIGLO REŠENJE DA MORA DA VRATI 80.000 €! Napravio jednu veliku grešku, slučaj završio na sudu a evo kakav je epilog
Foto: RINA

opreza nikad dosta

PENZIONERU STIGLO REŠENJE DA MORA DA VRATI 80.000 €! Napravio jednu veliku grešku, slučaj završio na sudu a evo kakav je epilog

Penzioner -

Šta bi bilo da vam neko kaže kako morate vratiti 80.000 evra penzije? Ono što zvuči kao prvorazredna noćna mora, za jednog Nemca je stvarnost.

Čovek iz nemačke savezne zemlje Hesen doživeo je nesreću na radu 1967. godine. Dobio je posebnu penziju zbog povrede na radu od svoje strukovne zadruge.

Sada ga je sud u Darmštatu osudio na vraćanje 80.000 evra društvu za penziono osiguranje.

Nemačka, evri
foto: Shutterstock

Primio 80.000 evra više

Nakon što je čovek godinama primao oko 1.260 evra mesečno posebne penzije, 2009. je navršio dob za starosnu penziju i počeo je dobijati dodatnih 2.400 evra mesečno iz penzionog osiguranja.

Penzioner je prilikom podnošenja zahteva za penziju propustio izvestiti penziono osiguravajuće društvo da prima mesečne uplate od zadruge za osiguranje od odgovornosti poslodavca – iako je osiguravajuće društvo izričito postavilo upit o ostvarivanju naknada iz zakonskog osiguranja od nezgode i ukazalo na odgovarajuću obavezu prijave, navode nemački mediji.

Godinama dobijao preveliku penziju

Ako osoba prima penziju za povredu na radu iz zakonskog osiguranja od nezgode, to obično dovodi do niže starosne penzije.

No, budući da penziono osiguranje nije znalo ništa o drugoj penziji, penzioner je godinama dobijao preveliku penziju.

penzioner, lekovi
foto: Shutterstock

Sve je izašlo na videlo kada je penzioner obavestio Zadrugu za osiguranje od odgovornosti poslodavaca da su se posledice nesreće na radu pogoršale.

Od februara 2018. trebao je primati veću penziju. Na njegovu žalost, Zadruga za osiguranje od odgovornosti poslodavaca o tome je obavestila penziono osiguravajuće društvo.

Penziono traži novac nazad

Penziono osiguranje sada traži povrat preplaćene starosne penzije koja iznosi više od 80.000 evra. No, penzioner se pozvao na netačne savete i zastarelost.

Uložio je pravni prigovor i stvar je završila pred sudom u Darmštatu. Sud je presudio kako je krivica za celi propust očito na penzioneru. Radilo se o povredi obaveze davanja informacija i krajnjem nemaru, naveo je sud.

U obrascu zahteva za penziju 'jasno i nedvosmisleno' postavljeno je pitanje primaju li se naknade iz zakonskog osiguranja od nezgode.

(Kurir.rs/Fenix magazin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track