PREMIJERKA BRNABIĆ: Rekordno niska nezaposlenost mladih 20,7 odsto
Foto: Instagram Printscreen

pre šest godina nezaposlenost mladih bila čak 51,1 odsto

PREMIJERKA BRNABIĆ: Rekordno niska nezaposlenost mladih 20,7 odsto

InfoBiz -

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je na kraju drugog kvartala ove godine nezaposlenost mladih bila 20,7 odsto, što je, kaže, rekordno niska nezaposlenost kod te kategorije građana do sada.

Istakla je da je pre šest godina nezaposlenost mladih bila čak 51,1 odsto.

"Srbija i dalje ima ogroman problem sa nezaposlenošću mladih. Međutim, krajem drugog kvartala ove godine nezaposlenost mladih došla je do 20,7 odsto i to je rekordno niska nezaposlenost", rekla je Brnabić.

Ističe da je to pokazatelj da se država posvetila mladima, da ostanu u zemlji i imaju posao. Brnabić kaže da nezaposlenost mladih opada u kontinuitetu i iznela podatak da je krajem 2018. iznosila 29,1 odsto, krajem 2019. godine 25,5 odsto, a sada 20,7 odsto. "Nezaposlenost mladih kontinuirano opada i to je jako dobro", poručila je Brnabić i dodala da država ni tim rezultatom nije zadovoljna i da će nastaviti sa politikama za zapošljavanje mladih.

Od 222 preduzeća mladih, ugašeno samo njih 8

Brnabić je izjavila danas da su mladi u periodu od januara 2019. do jula 2020. godine, u okviru Programa poreskih olakšica, osnovali 222 preduzeća, a da prvu godinu poslovanja nije preživelo samo njih osam.

Na osnovu tog programa, navodi Brnabić, primećeno je da se mladi teže odlučuju da otvaraju svoja preduzeća, ali kada ih otvore, kaže, mnogo su uspešniji od starijih koji su, takođe, deo tog Programa.

Podsetila je da je država 2018. godine donela Program posebnih poreskih olakšica za one koji su u poslednjih 12 meseci završili srednju školu ili fakultet.

Ta olakšica podrazumeva, dodaje Brnabić, da onaj ko osniva preduzeće ne plaća porez i doprinos za sebe i devet svojih zaposlenih u prvoj godini poslovanja, kako ne bi imali "teret države na svojim leđima", već počinju sa plaćanjem od druge godine.

Država nastoji da 2021. počne stanogradnju za mlade

Brnabić je danas rekla i da će država nastojati da sledeće godine počne izgradnju stanova za mlade, a da će organizacije mladih napraviti plan kome su stanovi najpotrebniji. Brnabić je navela da će stanove dobiti mladi naučnici, mladi bračni parovi i mladi koje vredi podržati.

"Da mi ne bi razmišljali o tome koje su prioritetne grupe i koga sve treba podržati, dali smo da o tome odluče udruženja mladih, da naprave sami taj plan za koga su najpotrebniji stanovi, gde su najpotrebniji, kakvi stanovi i po kojim kriterijumima da ih dajemo", rekla je Brnabić. Navela je da je država počela sa udruženjima mladih da radi na realizaciji projekta stanogradnje za mlade, ali je sve stalo tokom kovida. "Međutim, danas smo se dogovorili da nastavimo rad na tome, da 2021. imamo i tu neke konkretne rezultate i da krenemo u izgradnju stanova za mlade", istakla je Brnabić. Najavila je da će država nastaviti da razgovara sa mladima i da su otvorili i temu da li srednje obrazovanje učiniti obaveznim.

"Nama je bilo važno da probaju, da u prvih godinu dana imaju uspešno poslovanje, da nađu neki svoj segment na tržištu i kupce i korisnike za svoje proizvode i usluge", rekla je Brnabić.

Na poreske olakšice, navela je ona, imaju pravo i oni kojima je teško da nađu posao, koji su stariji i koji su duže od šest meseci na birou.

"Ono što je zanimljivo iz tog programa podsticaja - mladi se teže odlučuju da otvaraju svoja preduzeća, ali kada ih otvore, mnogo su uspešniji i ne zatvaraju ih nakon tih 12 meseci, u odnosu na starije, koji su brži i slobodniji u otvaranju, ali su u većem procentu zatvarali u prvih godinu dana", ukazala je Brnabić.

Ona ističe da su od ukupnog broja otvorenih firmi u okviru Programa podsticaja 20,6 odsto osnovali mladi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja