O tome gde se kod nas može uraditi rekonstrukcija nepostojećeg tkiva dojke, ko jeste, a ko nije kanditat za ovu operaciju i od čega to zavisi, kao i o značaju ove procedure govori dr Branka Radmanović, plastični hirurg sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije

- Rekonstrukcija dojke je hirurška procedura u kojoj je zadatak rekonstruktivnog hirurga da se nakon mastektomije načini dojka koja će obikom, položajem i volumenom simulirati nedostajuću dojku. S obzirom na specifičnost oboljneja i često zahtevne hirurske tehnike u rekonstrukciji dojke, neophodno je i najvaznije da ovaj vid intervencije radi dobro utreniran hirurški tim koji čine opšti hirurg koji se bavi hirurgijom dojke i rekonstruktivni hirurg. Na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS) postoje najbolje utrenirani onkoplastični timovi koji se bave hirurgijom dojke – kaže naša sagovornica.

dr-branka-radmanovic.jpg
Privatna Arhiva 
dr Branka Radmanovićfoto: Privatna Arhiva

U drugim ustanovama u Srbiji ne postoje timovi koji paralelno rade ovaj složeni posao, dodaje doktorka. U eminentnim Kliničkim centrima u Beogradu postoje vrhunski plastični i opšti hirurzi, ali zasebno. Dakle u drugim ustanovama pacjentkija može da dobije odlično urađenu onkološku operaciju, bez rekonstrukcije, dok u drugim ustanovama rade vrhunski rekonstruktivni hirurzi.

Ko su kandidati

Primarna rekonstrukcija dojke, u istom aktu i mastektomija i rekonstrukcija, preporučuje se kada je reč o početnom karcinomu dojke, o multifokalnom karcinomu dojke, kod mladih žena posle neoadjuvantnog lečenja.

- Međutim, kada je bolest inicijalno velika i lokalno uznapredovala, prvo se sprovodi specifično onkološko lečenje, hemioterapija i radioterapija ukoliko je neophodna, a potom odložena, tzv. sekundarna rekonstrukcija dojke. Pacijentkinje u četvrtom stadijumu onkološke bolesti nisu kandidati za rekonstrukciju dojke - navodi.

Koliko može da traje

Da bi se kod naknadne ugradnje postigao željeni efekat, potrebno je prethodno proširiti kožu na grudima posebnim ekspanderima.

dojke-shutterstock-1956836542.jpg
Shutterstock 
prethodno bi trebalo proširiti kožu na grudima posebnim ekspanderimafoto: Shutterstock

- Takvi ekspanderi su privremeni implanti za dojku koji se dopunjavaju fizioloskim rastvorom kroz posebne otvore do željenog volumena i smarta se da je nakon 3-6 meseci pacijentkinja spremnaza vađenje ekspandera i ugradnju implanta – objašnjava dr Radmanović.

Niko nije odbijen

Cilj rekonstrukcije je očuvanje telesne celovitosti, ženstvenog izgleda, lakšeg prihvatanja toka lečenja i bolesti. Pomaže pacijentkinji u psihosocijalnom očuvanju integriteta.

- Ne postoji pacijentkinja koja ima indikaciju za rekonstrukciju dojke sa dokazanim karcinomom dojke, kojoj nije urađena rekonstrukcija. Danas na IORS-u smo u mogućnosti da koristimo najbolje implante za dojke primenjujući najsavremenije načine lećenja i rekonstrukcije dojke – poručuje doktorka.

Nataša Lazović

Prevencija kao garancija.jpg
Promo Prevencija kao garancija