U emisiji "Puls Srbije" raspravljalo se o stanju staračkih domova i izazovima sa kojima se suočavaju penzioneri u Srbiji. Gosti emisije bili su prof. dr Snežana Nena Šantić, predsednica Udruženja penzionera GO Stari grad, i Milan Grujić, predsednik Udruženja penzionera.

Šantić je u uvodu izrazila svoj stav o staračkim domovima, rekavši:

- Ja sam generalno veliki pobornik domova za stara lica, jer mislim da je dobro kad uđemo u neke godine, da odemo u taj dom, zato što tamo imamo generacijsku priču, neophodnu negu, i što je važno, zajedništvo sa ljudima sličnog životnog iskustva. Kada govorimo o domovima, često smo svedoci da jedan loš primer može da devastira celu priču, ali moramo da shvatimo da je dom često najbolje rešenje za one koji ostanu sami ili nemaju dovoljnu podršku porodice.

366443_241010.01_05_36_20.Still008.jpg
Kurir Televizija 

Na pitanje o razlici između privatnih i državnih domova, Milan Grujić je naglasio:

- Postoji ogromna razlika. Državni domovi imaju strategiju sveobuhvatnog prihvata penzionera, uz prateće sadržaje koji uključuju edukaciju, sportske aktivnosti, brigu o zdravlju. Ali, u privatnim domovima često se minimalizuju resursi. Manje zaposlenih, manja pažnja posvećena higijeni i zdravstvenoj zaštiti, a sve to može negativno da utiče na kvalitet života.

366443_241010.01_02_49_12.Still006.jpg
Kurir Televizija 

Grujić je takođe ukazao na ključni problem cene boravka u domovima:

- Cene u privatnim domovima se kreću od 300 do čak 1000 evra mesečno, što je nedostupno za većinu penzionera. Državni domovi su povoljniji, ali i tamo kompletna penzija ide na pokrivanje troškova boravka. Uz prosečnu penziju od 48.000 dinara, mnogi penzioneri ne mogu sebi priuštiti ovaj luksuz.

kurir televizija Da li je starački dom najbolje rešenje za stara lica u Srbiji?

Diskusija se dalje razvijala i dotakla pitanje socijalne sigurnosti penzionera, gde je Šantić dodala:

- Svi znamo da je najniža penzija u Srbiji 18.000 dinara, što je daleko ispod potrebnog za dostojanstven život. Kada platite račune i lekove, gotovo da vam ne ostane ništa. To je život na ivici preživljavanja.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

kurir televizija PENZIONERI NAŠLI NAČIN KAKO DA UŠTEDE STRUJU KOJI JE POTPUNI HIT! Ne moraju da pale klimu, a rashlade se i pri tom zabave