PROVERITE RAČUNE, NEKIMA SU PARE VEĆ LEGLE: Ministar Mali: "Penzije su povećane za 14,8 odsto, prosečan ček sada je 390 €"
Foto: screenshot Pink tv

bolji standard najstarijih

PROVERITE RAČUNE, NEKIMA SU PARE VEĆ LEGLE: Ministar Mali: "Penzije su povećane za 14,8 odsto, prosečan ček sada je 390 €"

Penzioner -

Isplata prvih penzija uvećanih za 14,8 odsto penzionerima koji pripadaju kategoriji samostalne delatnosti počela je danas, sledeća će biti u utorak, 6. februara za vojne i poljoprivredne penzionere, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali.

- Najveći broj penzionera pripada kategoriji zaposlenih i oni će penzije na tekuće račune dobiti 10. februara, dok će oni koji novac podižu na šalterima pošta ili im se šalju na kućnu adresu, biti isplaćene 8. februara - objasnio je ministar Mali.

Mali navodi da je reč još jednom obećanju koje ispunjava Vlada, koje je pokazatelj brige za građane na poboljšanju životnog standarda.

- Penzije u Srbiji su od 1. januara ove godine povećane za 14,8 odsto, čime dolazimo do prosečne penzije od 390 evra. Setite se samo da je 2012. godine prosečna penzija u Srbiji iznosila tek 204 evra. Sada je skoro duplo veća - kaže ministar finansija.

Siniša Mali
foto: Kurir Televizija

Ministar navodi da je važno što je u 2023. godini postojao realan rast penzija od 8,7 odsto.

- I pored inflacije, koja se od aprila nalazi na silaznoj putanji, penzije značajno rastu, a samim tim i životni standard naših najstarijih - naglašava ministar Mali.

Podsetio je da su od 1. januara 2024. godine povećane i plate u javnom sektoru za deset odsto, kao i minimalna zarada za rekordnih 17,8 odsto.

Mali je naglasio da je prosečna plata 2010. godine bila 331 evro, da očekujemo da će ove godine u decembru biti 958 evra, a sledeće godine 1.056 evra. Minimalna zarada prvi put je prešla 400 evra, a 2010. godine je bila 153 evra kaže ministar finansija.

PENZIJA ĆE BITI 650 EVRA

Mali kaže da će do 2027. godine minimalna zarada i prosečna penzija u Srbiji iznositi 650 evra, a prosečna neto zarada biti 1.400 evra.

Dodaje da su postavljeni ciljevi realno ostvarivi ako se uzme u obzir da je uprkos svetskoj krizi, Srbija uspela da ostvari privredni rast i rast životnog standarda kontinuiranim povećanjem zarada i penzija kako bi se anulirali efekti inflacije.

- Srbija je sačuvala radna mesta, nastavila sa obaranjem rekorda u nivou direktnih stranih investicija, nastavila je sa politikom pomoći onima kojima je potrebna i očuvala postignute ekonomske rezultate zbog čega, a možemo da se nadamo daljem rastu i BDP-a ali i plata i penzija. Imamo sve uslove za to, stvorili smo ih i umemo da se borimo sa krizom - zaključio je ministar.

kurir.rs

Bonus video:

02:20

PENZIJE SE POVEĆAVAJU ZA PREKO 10 ODSTO?! Direktor PIO fonda: Iznos se usklađuje sa inflacijom i punjenjem budžeta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track