PET BEBA U SRBIJI VEĆ ŠTEDI ZA PENZIJU: U privatne fondove uplaćuje čak 217.000 ljudi, najstariji zagazio u 10. deceniju!
Foto: Shutterstock

misle na starost

PET BEBA U SRBIJI VEĆ ŠTEDI ZA PENZIJU: U privatne fondove uplaćuje čak 217.000 ljudi, najstariji zagazio u 10. deceniju!

Penzioner -

Među više od 217.000 građana koji štede za privatnu penziju u Srbiji, nalazi se i 211 dece uzrasta do devet godina, pokazuje izveštaj Narodne banke Srbije. Prema njihovim podacima, pet beba koje još nisu navršile 12 meseci - uveliko štede za starost u dobrovoljnim penzijskim fondovima.

Za privatnu penziju, kroz dobrovoljne penzijske fondove, u Srbiji štedi ukupno 217.421 korisnik, čija sredstva su dostigla 51,8 milijardi dinara.

U Narodnoj banci Srbije podsećaju da važećim Zakonom o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima nije propisana starosna granica za prijem u članstvo u dobrovoljni penzijski fond.

Tako građani mogu da uplaćuju privatne doprinose u svoje ime, ali obveznik uplate ovih doprinosa može da bude i druga osoba ili firma za račun fizičkog lica.

hiljadu dinara, novac u rukama, dinari, srpski dinari, novac, pare
foto: Shutterstock

- Prema podacima kojima Narodna banka Srbije raspolaže sa stanjem na dan 30. septembar 2023. godine, imamo pet članova dobrovoljnih penzijskih fondova uzrasta do jedne godine i sedam članova uzrasta od jedne do dve godine. A, najstariji član ima – 92 godine - kažu u Narodnoj banci Srbije.

Prema informacijama iz društava koja upravljaju privatnim penzijskim fondovima – najčešće su roditelji ti koji odlučuju da uplaćuju privatne penzijske dobrinose na ime svoje dece.

Izveštaj NBS pokazuju da deca uzrasta do devet godina – 211 njih – na svojim računima u privatnim penzijskim fondovima u Srbiji imaju ukupno 8,59 miliona dinara. Svako dete na računu ima prosečno 40.711 dinara.

- Prosečna starost korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova na kraju drugog tromesečja 2023. godine iznosi oko 47 godina, a najviše je korisnika starosti od 40 do 60 godina, i to 62 odsto. Isto tako, procenat korisnika koji su stariji od 53 godine sličan je kao u prethodnim godinama i iznosi 30,8 odsto, dok je procenat korisnika starijih od 58 godina 18,1 odsto - navela je NBS.

Među građanima koji ulažu u privatne penzijske fondove i dalje je više muškaraca nego žena: nešto više od 122 hiljade muškaraca naspram manje od 95.000 žena.

Penzioneri
foto: Shutterstock

„Neto imovina fondova na kraju drugog tromesečja 2023. godine iznosila je 51,8 milijardi dinara i veća je za 4,2 odsto nego na kraju prethodnog tromesečja“, navodi se u izveštaju NBS.

Na promenu vrednosti neto imovine utiču neto uplate sredstava u fondove, isplate sredstava iz fondova i dobit koju fondovi ostvaruju od ulaganja.

- U drugom tromesečju 2023. godine ukupne uplate iznosile su 1,07 milijardi dinara, članovi su povukli 832,3 miliona dinara, dok je prinos od ulaganja iznosio oko dve milijarde dinara - istakla je centralna banka

kurir.rs/N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track