Nakon četiri godine seme Hrasta lužnjaka u šumi Crni Lug ponovo je rodilo. Ekipa Javnog preduzeća Srbija šume tradicionalno je zajedničkim snagama prikupila plodove koje dalje planira da rasađuje. Novnarka Kurir televizije Jelena Milović otkrila je kako je to izgledalo u razgovoru sa svojim sagovornicima:

Hrast lužnjak jedna je od najvrednijih vrsta širom Srbije. Ovo izuzetno drvo može da živi više od sto godina, a upravo ove godine zabeležena je najveća sadnica u odnosu na prethodnih pet u šumi Crni lug nedaleko od mesta Boljevci. 

- Prethodnih godina izostao je urod žira tako da je ovo jedan dragocen prirodni resurs jer sakupljanjem semena dobijamo nove resurse za rast šuma, odnosno ovih vrsta hrasta u Srbiji - rekla je dipl. inženjer šumarstva Adiba Džudović iz JP "Srbijašume".

366443_241028.01_12_17_14.Still009.jpg
Kurir Televizija 

Radnici Srbija šume prikupili su 500 kilograma žira koje će koristiti za dalje rasađivanje tog semena kako bi sačuvali zelenilo naše zemlje. Hrastovina se smatra sirovinom izuzetnog kvaliteta, a raste na plodnom vlažnom zemljištu. Simbol je snage i izdrživosti, a ima razne značaje u zemljama širom sveta.

- Ovaj poduhvat značajan je pre svega na području Vojvodine gde je šumovitost značajno niža u odnosu na ostatak Srbije. Gde god imamo pogodno stanište za podizanja hrasta Lužnjaka, mi se tom mestu posvetimo.

Posle bukve Hrast je drvo koje se najčešće može naći u šumama naše zemlje. Deset različitih vrsta raste, a najzastupljenije su lužnjak i kitnjak. 

366443_241028.01_14_02_19.Still007.jpg
Kurir Televizija 

- U zadnjih četri do pet godina nismo imali ozbiljniji rod usled klimatskih promena. Ove godine smo imali sreću da dobro rodi - rekao je Tihomir Murić, izvršni direktor JP "Srbijašume"' .

Javno preduzeće Srbija šume nastavlja sa pošumljavanjem širom zemlje. Čim stigne novembar, radi se punom parom kako bi se obnovili svi prirodni resursi. 

02:41
Kompanije WMG i dm drogerie markt zajedničkim snagama pomažu pošumljavanju Srbije! Izvor: Kurir televizija 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

00:23
Zaštitimo šume od požara! JP "Srbijašume" Izvor: JP "Srbijašume"