“Zasadi drvo” u Kuzminu: Na mestu doskorašnje deponije zasađeno 8.200 sadnica bagrema na 3,78 ha
Foto: Kurir

Transformacija: Od smetlišta do nove šume

“Zasadi drvo” u Kuzminu: Na mestu doskorašnje deponije zasađeno 8.200 sadnica bagrema na 3,78 ha

Održiva budućnost -

Na nekadašnjoj deponiji u Kuzminu nedaleko od Sremske Mitrovice, na površini od 3,78 hektara, sproveden je značajan projekat revitalizacije u okviru projekta “Zasadi drvo”. Pokretači projekta kompanije WMG i dm drogerie markt sa institucionalnim partnerom JP “Vojvodinašume”, realizovali su ambicioznu akcija sadnje 8.200 sadnica bagrema.

Poseban ekološki značaj

Direktor JP „Vojvodinašume“ Roland Kokai naveo je da je u Vojvodini jako teško naći slobodne površine za pošumljavanje, jer dominira poljoprivredno zemljište.

  • Zato treba da koristimo svaku priliku. Ova sadnja je dodatno značajna jer je pored Kuzmina u blizini Sremske Mitrovice do skoro bila deponija. JP „Vojvodinašume“ se javilo na konkurs koji je ta lokalna samouprava raspisala da bi moglo da gazduje tom površinom. Ovo neće značajno povećati procenat pošumljenosti u Vojvodini, ali je svakako dobar primer mladim naraštajima koji će imati svest o ekologiji i o pošumljavanju kao važnom segmentu našeg života - naveo je Kokai.

Sadnja 8.200 sadnica bagrema ima poseban ekološki značaj. Bagrem je autohtona vrsta drveta koja se odlikuje brzim rastom i visokim stepenom prilagođavanja različitim uslovima. Osim što doprinosi pošumljavanju prostora, bagrem je poznat po tome što je medonosna vrsta. Takođe, bagrem poboljšava kvalitet zemljišta, čineći ga plodnijim.

Kreiramo zelenu budućnost

Inače, ova inicijativa ima dvostruki cilj - revitalizaciju zemljišta koje je do skoro bila deponija i doprinos očuvanju životne sredine kroz pošumljavanje. Ovaj poduhvat predstavlja primer efikasne saradnje između privatnog sektora, javnih institucija i lokalne zajednice u cilju unapređenja životne sredine.

1 / 17 Foto: Kurir

U saradnji sa JP Vojvodinašume, kao ključnim partnerom u ovoj inicijativi, obezbeđena je stručna podrška i pravilna briga o novozasađenim sadnicama kako bi se osiguralo njihovo uspešno sazrevanje. Ovaj projekat predstavlja doprinos opštem ekološkom napretku i promociji održivog razvoja.

U skladu sa principima društveno odgovornog poslovanja, WMG i dm drogerie markt prepoznali su važnost očuvanja prirode i aktivno doprinose održivosti zajednice kroz projekat „Zasadi drvo“ već petu godinu kroz pošumljavanje i ozelenjavanje. Naš uspeh rezultat je sinergije građana volontera, partnera koji su se pridružili "Zasadi drvo" projektu i pokretačaima. Nastavićemo i dalje da s predanošću i entuzijazmom gradimo zeleniju budućnost, čuvajući prirodne resurse i doprinoseći očuvanju planete za naredne generacije. Zato "Zasadi drvo" nije samo projekat, već pokazatelj zajedničkog truda i odgovornosti prema planeti koju delimo.

Jelena Vukić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja