RE-SET SUMMIT OBRAZOVANJE – SVI NAŠI POTENCIJALI: Novi Sad će zasijati kao evropska prestonica kulture! Da vratimo kulturu u škole
Foto: Printscreen Kurir

RE-SET SUMMIT OBRAZOVANJE

RE-SET SUMMIT OBRAZOVANJE – SVI NAŠI POTENCIJALI: Novi Sad će zasijati kao evropska prestonica kulture! Da vratimo kulturu u škole

Održiva budućnost -

Pratite uživo konferenciju RE-SET SUMMIT OBRAZOVANJE - SVI NAŠI POTENCIJALI, gde se kroz dva panela diskutuje o kulturi i njenom značaju.

11.00-12.00 PANEL 2: EVROPSKA PRESTONICA KULTURE

Srpska Atina, Novi Sad, za manje od godinu dana ulazi u godinu kada će zasijati kao evropska prstonica kulture. Pre tri godine evropska komisija ocenila je Novi Sad kao evropsku prestonicu u pripremnoj fazi.

Reset 2021, Re-Set summit
foto: Printscreen Kurir

- Konkursi su bili prilagođeni umetnicima iz Novog Sada, imamo i projekte međunarodne saradnje gde se stvara ta razmena i nije ograničeno - rekla je Sara Vuletić, programska direktora projekta "Novi Sad - Evropska prestonica kulture".

Novi Sad tokom cele godina ima niz manifestacija i festivala, počev od proslave oba Božića i dve Nove godine, a prvi put biće organizovan i festival svetla koji je inspirisan Nikolom Teslom.

- Imaćemo veće i manje programe, a ono što je važno jeste da će biti obuhvaćene sve umetnosti - dodala je Vuletić.

Reset 2021, Re-Set summit
foto: Printscreen Kurir

"Za nove mostove"

- Cela metafora za "nove mostove" jeste da spojimo nevidljivo i vidljivo. Novi Sad je prvi evropski grad van EU koji je dobio ovu prestižnu titulu - rekao je Nemanja Milenković, direktor Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" dodao je i da je prethodnih godina dosta uloženo u kulturu i njene znamenitosti.

Cilj je da se čuva, obnovi i razvija.

Projekat "Nova mesta" uređenje komšijskih celina na otvorenom.

- Uključivanje građana je pitanje odgovornosti. Najmanji prostori su bili od komšijske ideje do realizacije. Imamo proces uključivanja građana i na kraju smo dobili kulturu - rekao je on.

10.00-11.00 PANEL 1: LEPŠI JE ŽIVOT SA KULTUROM

Nada Popović Perišić, predsednica Fakulteta za medije i komunikacije rekla je da su se zakoni tržišta nužno preneli na kulturu i obrazovanje.

Reset 2021, Re-Set summit
foto: Printscreen Kurir

- Da bi nam život bio lepši sa kulturom moramo da kulturu da vratimo u škole. Treba nam ozbiljan program za decu u škole i da oni postanu učesnici u kulturnom posmatranju - istakla je Popović Perišić.

Dodala je da se "jedna zemlja prepoznaje po tome kakav ima odnos prema kulturi."

- Studenti se najčešće upisuju da bi dobili diplomu, a ne zbog znanja. Neophodno je da uz znanje ide i ono što zovemo obrazovanje i kultura mora biti sastavni deo svih obrazovnih ustanova - kazala je ona.

Istakla je da obrazovanje nije samo prenošenje znanja.

- To je put između studenta i profesora, da zajedno dođu do znanja. Kod nas znanje nije kreativno i nemamo puteve stvaralaštva, mora da se uvede i timski rad - kazala je Popović Perišić.

Dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske rekla je da se posebni programi prave za decu i da se vremenom iskustva proširuju na različite starosne kategorije.

Reset 2021, Re-Set summit
foto: Printscreen Kurir

- Pokušavamo da nađemo modele da komuniciramo sa svima. To je i primer kako kulturu i nasleđe stavljamo u svakodnevnu upotrebu - rekla je ona.

- Mi smo pre 10 godina pokrenuli seriju izložbi koja je namenjena dijaspori jer je i njima potrebno da imaju svoj deo identiteta i već nekoliko godina radimo na pripremi specijalizovanih izložbi za manje prostore - dodala je Palkovljević Bugarski.

Strategija kulture postoji i ona je prvi put projektovana za desetogodišnji nivo, rekla je na početku Tamara Ognjević, direktorka Artis centra i potpredsednica NK ICOM Srbija.

Reset 2021, Re-Set summit
foto: Printscreen Kurir

- Ne bih rekla da postoje dramatični propusti, strategija sadrži interesantan plan koji je definisan. Prolazimo kroz proces krize i transformacija, a naši muzeji su pokazali visok stepen spremnosti i u toku pripreme ove strategije urađena su istraživanja, a zatečeno stanje u našoj kulturi nije mnogo sretno - rekla je Tamara Ognjević, direktorka Artis centra i potpredsednica NK ICOM Srbija.

U uvodnom obraćanju govori Radovan Jokić, v.d. pomoćnika ministra za savremeno stvaralaštvo.

Reset 2021, Re-Set summit
foto: Printscreen Kurir

- Puno je faktora na koje treba skrenuti pažnju, a za ovih godinu dana smo pokušali i uspeli da sprovedemo ozbiljnu metodologiju. Ono što je na početku važno reći jeste da se strateški ciljevi odnose na opšti cilj a to je unapređenje uloge kulture u životu građana Srbije. Ono podrazumeva niz posebnih ciljeva koje treba ostvariti, a najvažniji su upravo potencijali, kulturni i stvaralački i da im se obezbedi mesto koje je neophodno - rekao je on.Naziv prvog panela koji počinje u 10 sati je: Lepši je život sa kulturom, na kom će panelisti diskutovati na teme:

- Strategija kulture 2021.- 2025.: obnova ili ulaganje. Dostupnost opšteg kulturnog nasleđa svim ljudima u Srbiji. Plan za implementaciju razvoja.

- Znatno ulaganje u kulturu, koje ima posledice i na društveni razvoj kroz dijalog, razmenu i kreativnost

- Mediji i njihov značaj u razvijanju kulture

Učesnici prvog panela su dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Nada Popović Perišić, predsednica Fakulteta za medije i komunikacije, i Tamara Ognjević, direktorka Artis centra i potpredsednica NK ICOM Srbija.

Moderator panela: Nevena Topličić, novinar Adria Media Group

Naziv drugog panela koji počinje u 11 sati je: Evropska pretonica kulture.

Tema: Priprema i sadržaj Novi Sad Evropska prestonica kulture 2022.

Učesnici drugog panela su Nemanja Milenković, direktor Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture", Sara Vuletić, programska direktora projekta "Novi Sad - Evropska prestonica kulture".

Moderator: Nevena Topličić, novinar Adria Media Group.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track