Slušaj vest

Počeli su da naplaćuju dodatne usluge koje su do sada bile besplatne.

U pojedinim kafićima i poslastičarnicama, gosti sada moraju platiti 50 centi za dodatnu kašičicu ili slamku, čak i kada samo dele parče torte ili piće sa nekim. Ova praksa izazvala je lavinu komentara na internetu – dok neki razumeju vlasnike, drugi su ogorčeni.

Zašto se sada naplaćuju slamke i pribor?

U jednoj poslastičarnici u pokrajini Hesen, vlasnici objašnjavaju da ovim potezom žele da zadrže cenu kugle sladoleda na prošlogodišnjem nivou, umesto da je povećaju. Takođe, ovim žele da smanje rasipanje i troškove, jer, kako navode, mnogi uzimaju dodatni pribor koji na kraju završi neiskorišćen.

Pored slamki i pribora, u nekim ugostiteljskim objektima dodatno se naplaćuje i porcija majoneza uz pomfrit, kao i razne druge „sitnice“ koje su nekada bile podrazumevane.

Rastu troškovi – pada broj gostiju

Rastuće kirije, cene energenata, sirovina i radne snage značajno su povećale troškove poslovanja. Prema statistikama, sve manje ljudi u Nemačkoj jede van kuće, a promet u ugostiteljstvu u 2024. je opao u odnosu na 2023. godinu.

Uprkos svemu, neki vlasnici restorana i kafića pokušavaju da budu fer prema gostima – umesto da drastično povećaju osnovne cene, uvode doplate za dodatke koje ne koriste svi. Na taj način, kažu, oni koji troše više – plaćaju više.

Da li će biti jeftinije naredne godine?

Iako pojedini stručnjaci veruju da bi do 2026. moglo doći do stabilizacije cena, trenutno je teško predvideti dalji razvoj. Ugostitelji balansiraju između opstanka i gubitka gostiju, dok se potrošači sve teže mire sa time da za svaku slamku ili dodatak moraju dodatno da plate.

biznis.kurir.rs/Fenix