Slušaj vest

Njih dvojica su, kako se navodi, za tri godine prevarili oko 100 restorana, ostavljajući za sobom račune koje nikada nisu platili.

Bežali “po francuski” – bez računa

U pitanju nije bio običan pokušaj da se uštedi na večeri. Naprotiv, dvojac je pokazao impresivan nivo ukusa i stila – svaki put su naručivali kompletan obrok: predjelo, glavno jelo, desert i vino. Računi su se obično kretali između 80 i 150 evra.

Kada bi došlo vreme za plaćanje, nastupala je njihova poznata “finta”. Očeva kartica bi odjednom “prestala da radi”, a uz sav manir i pristojnost, tvrdili su da žele da plate, ali im tehnički problemi to onemogućavaju.

Otac bi potom poslao sina do bankomata – ali gle čuda, ni tamo kartica nije radila. U znak dobre volje, ostavljali bi ličnu kartu ili karticu zdravstvenog osiguranja kao „garanciju“, uz obećanje da će se vratiti i sve regulisati. Naravno, nikada se nisu vratili.

konobar-2.jpg
Ilustracija Foto: Shutterstock

Prava mala prevara sa stilom

Restorane nisu birali slučajno. Otac je temeljno istraživao recenzije na internetu, tragajući za lokalima sa visokom ocenom ljubaznosti i gostoprimstva. I zaista, mnogi vlasnici su im poverovali – do trenutka kada su shvatili da su prevareni.

Dodatni štos? Otac bi posle svakog “izgubljenog” dokumenta prijavio krađu i vadio novi, kako bi mogao da ponovi prevaru.

Račun na kraju – stiže od suda

Iako većina prevarenih ugostitelja nije podnosila prijave, glasine o prevarantima su počele da se šire unutar lokalne zajednice restoratera. Vremenom su informacije stigle do policije – i istraga je započela.

Nakon višemesečnog rada, policija je uspela da identifikuje i uhapsi ovu “gurmansku” prevarantsku dvojku. Kako kaže stara francuska izreka: „Muzičari se plaćaju na kraju plesa“ – a sada će konačni račun ovom domišljatom dvojcu ispostaviti pravosuđe.

BiznisKurir/Ici Provence