Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović potpisao je Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede sa predstavnicima više udruženja poljoprivrednika, saopšteno je iz Vlade.

Sporazum je u Vladi Srbije zaključen sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savezom udruženja poljoprivrednika Banata, Udruženjem poljoprivrednika Aradac, Inicijativom za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženjem građana Dolovački paori Dolovo i Udruženjem Banatska crnica.

Ovim dokumentom usaglašeno je da će resorno ministarstvo isplatiti dodatnih 10.000 dinarasvima koji su ostvarili pravo na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji u 2024. godini, u roku od 30 dana, računajući od dana potpisivanja ovog sporazuma.

Takođe, usaglašeno je da će se izmenom Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju propisati regres za sertifikovano seme u iznosu do 17.000 dinara po hektaru, kao i da će javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na regres za sertifikovano seme biti raspisan najkasnije do kraja aprila 2025. godine.

Dogovoreno je i da će se isplatiti svi uredno podneti zahtevi u roku od 30 dana, a da će svi uredno podneti zahtevi za osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji u 2025. godini, u iznosu od 18.000 dinara po hektaru, biti isplaćeni najkasnije do 1. aprila 2025. godine.

Sporazumom je određeno i to da iznos povraćaja sredstava koja se mogu ostvariti putem prava na refakciju u 2025. godini neće biti manji nego tokom 2024. godine, a da će Ministarstvo poljoprivrede sa predstavnicima Ministarstva finansija razmotriti mogućnost izmene zakona kojim se uređuju akcize, i to u delu koji se odnosi na mogućnost povećanja iznosa povraćaja sredstava koja se mogu ostvariti putem prava na refakciju akcize.

shutterstock-2147110867.jpg
Shutterstock 

Jedna od tačaka Sporazuma odnosi se na to da će sastav Radne grupe za koordinaciju aktivnosti unapređenja robno-tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima biti ažuriran.

Takođe, dogovoreno je da će u njenom radu aktivno učestvovati i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i predstavnici navedenih udruženja poljoprivrednika, propisaće se rokovi u kojima će se postupati, a Ministarstvo poljoprivrede će redovno izveštavati javnost o svim aktivnostima ove radne grupe.

Sporazumne strane usaglasile su i to da poljoprivrednici mogu da se obrate direktno bankama u kojima imaju otvorene račune, u cilju dogovora oko olakšica u otplati kredita (u vidu omogućavanja dodatnog grejs perioda ili produženja roka otplate kredita), a na osnovu dopisa koji je Narodna banka Srbije uputila 8. marta 2024. godine svim bankama, sa ciljem da ponude ustupke poljoprivrednicima.

S tim u vezi, usaglašeno je i to da će Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano razgovarati sa predstavnicima banaka o mogućnosti uvođenja moratorijuma na poljoprivredne kredite po zahtevu kreditnog dužnika – poljoprivrednika.

Sporazumom je određeno i da će Radna grupa za utvrđivanje modaliteta za rešavanje problema korišćenja poljoprivrednog zemljišta bez pravnog osnova, odnosno poljoprivrednog zemljišta na kome nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi, u cilju ostvarivanja prava na podsticaje nastaviti sa radom.

U skladu sa tim, Ministarstvo će nakon završetka javnog poziva za evidentiranje faktičkog obrađivanja poljoprivrednog zemljišta, koji je raspisan 15. oktobra 2024. godine, uraditi analizu finansijskih efekata i razmotriti mogućnost izmene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

946.jpg
AFP7 / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Takođe, utvrđeno je i to da će se najkasnije do kraja oktobra 2024. godine isplatiti svi uredno podneti zahtevi na osnovu Uredbe o finansijskoj podršci poljoprivrednim proizvođačima šećerne repe roda 2023. godine.

U Sporazumu se navodi i to da će udruženja poljoprivrednika koja su potpisnici ovog dokumenta svu komunikaciju sa Ministarstvom poljoprivrede u budućnosti nastaviti mirnim putem, bez izlaska na ulice i blokiranja istih, kao i to da u slučaju poštovanja odredbi ovog sporazuma neće postavljati dodatne zahteve.

Dodatno, sporazumne strane obavezuju se na to da će savesno i odgovorno ispuniti sve obaveze propisane Sporazumom i da će nastaviti intenzivnu komunikaciju po pitanju mera za unapređenje poljoprivredne politike, a što ne isključuje mogućnost zaključenja novih sporazuma.

Današnjem potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i šef Kabineta predsednika Vlade Žarko Mićin, savetnik predsednika Republike Srbije za poljoprivredu Dragan Glamočić i pomoćnica ministra poljoprivrede za pravne i normativne poslove Milica Neđić, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

BiznisKurir.rs