Leto je pri kraju, a mnogi vozači u Nemačkoj već zakazuju termin u radionici za nadolazeću promenu guma. Ali, budite oprezni, jer od 1. novembra 2024. određene gume više se neće računati kao odobrene zimske gume, navode nemački mediji.

Gume sa simbolom “M + S” (označava blato i sneg) više se ne računaju kao zimske gume.

Za njih postoji prelazni aranžman do kraja septembra. Do tada se smatraju prikladnima za zimu ako su proizvedene pre 1. januara 2018. godine. Možete saznati koliko je vaša guma stara ako pogledate četvorocifreni DOT broj sa strane.

shutterstock-1010894746.jpg
Shutterstock 

Nisu odobrene zimske gume

M+S gume koje su kasnije proizvedene nikada nisu službeno odobrene kao zimske gume. Od novembra u zimskim uslovima mogu da se koriste samo gume sa simbolom Alpine.

Razlog je taj što su proizvođači guma mogli da utisnu simbol M+S na svoje modele bez testiranja kvaliteta, ali stroži propisi vrede za gume s novijim simbolom Alpine.

Onome ko od novembra u zimskim uslovima koristi neodgovarajuću gumu preti kazna od 60 evra i kazneni bod u vozačkoj dozvoli - baš kao i s letnim gumama. Ako je neko osoba sa invaliditetom, moraće da plati čak 80 evra.

shutterstock-2364886643.jpg
Shutterstock 

Kazna iako niste bili za volanom

Od vlasnika vozila tražiće se i 75 evra iako nije bio za volanom. Tu je i kazneni bod u vozačkoj.

Savet vozačima je da još jednom pogledaju svoje zimske gume i po potrebi ih zamene.

Automobilske gume gube svoje performanse tokom godina jer guma otvrdne i svojstva vožnje i kočenja se pogoršavaju. Stoga, čak i ako je dubina profila dovoljna, zastarelu gumu treba zameniti.

Preporuka ADAC-a je da zamenite zimske gume najkasnije nakon osam godina, a letne gume nakon deset.

BiznisKurir/Fenix-magazin