MILICA PLAĆA KIRIJU 570 EVRA, STANODAVAC IMA ŠOK ZAHTEV! Zbog uređaja starog 30 godina spreman i da je IZBACI: "Šta zoveš mene..."
Foto: Shutterstock

ovo nema smisla

MILICA PLAĆA KIRIJU 570 EVRA, STANODAVAC IMA ŠOK ZAHTEV! Zbog uređaja starog 30 godina spreman i da je IZBACI: "Šta zoveš mene..."

Novčanik -

Pronaći stan na dobroj lokaciji po pristupačnoj ceni, kako mnogi smatraju, za mnoge je samo san. Uglavnom, neki kompromis mora postojati, ali šta uraditi kada je to upravo stanodavac kojeg na sve to morate trpeti?

To se ne mora odnositi na karakter ili nedostatak poštovanja privatnosti, već na troškove koji vam udaraju po džepu, s obzirom na to da se pored plaćanja kirije očekuje i da vi platite popravke stvari koje su stare i po 40 godina.

Mnogi se pitaju šta uraditi tada, i kako se zaštiti, budući da većina nema ugovor, ili je isti sastavljen tako da su popravke u korist stanodavca - jer mu ovo nije prvi put da oprema stan na račun drugih.

Upravo se ovakva situacija dogodila Milici (30) iz Beograda, koja je podelila svoje iskustvo.

- Stan plaćamo 570 evra, i račune dodatno naravno. Stan je lepo održavan, ali činjenica je da nameštaj i nije baš najnoviji, ali nama to nije bilo najbitije - istakla je ona.

Ipak, nameštaj koji im nije smetao na početku, sada je već problem.

- Prvi problem se javio kada nam se pokvarila slavina u kadi. Pozvali smo stanodavca koji je rekao da to moramo mi da zamenimo. Možda i naša najveća greška jeste ta što smo pristali jer je u pitanju sitnica i nismo želeli time da se zamaramo. Ipak, "zlo nikada ne dolazi samo" - pojasnila je ona.

Kako je Milica istakla, nakon nekog vremena, ringla na šporetu koji ima više godina od nje se pokvarila, a pravo iznenađenje je usledilo nakon poziva stanodavca.

- Pozvala sam ga i lepo objasnila šta se dogodilo. Mi smo u stanu samo dva meseca, šporet je evidentno star te nema smisla da mi plaćamo popravku, odnosno bar sam ja tako mislila. Dobila sam odgovor: Pa, šta hoćeš, zašto zoveš mene? Zovi majstora - objasnila je ona.

Milica tvrdi da je usledila i blaga raspravka, ali da je stanodavac stalno insistirao da ako im se ne sviđa, znaju gde su vrata.

- Kirija koju plaćamo nije mala, ali nama odgovara zbog posla. Činjenica je da je mogao da nam troškove odbije od kirije - istakla je ona.

Slična situacija dogodila se i studentkinjama iz Smedereva. Nakon što su se preselila u 22 kvadrata kako bi preživele prvih par meseci, zatekla ih je mašina iz "rata".

- Vrata na mašini smo otvarale tako što smo morale da je isključimo iz struje, podignemo poklopac i onda rukom dođemo do ručke sa unutrašnje strane. Više puta smo se žalile, ali ništa od toga. Znali su da smo studenti i da nemamo gde da odemo trenutno, jer smo same u novom gradu - rekla nam je Marijana.

Potom, ona je istakla da se veš mašina pokvarila nakon mesec dana.

- Majstor je došao sa ženom koja nam je iznajmila stan. Nakon što je popravio, ona je rekla da popravku plaćamo mi, koja je tada iznosila 10.000 dinara. Iznenađeno smo pitale zašto mi plaćamo, budući da smo tu samo mesec dana, ali one je tvrdila da je to naša obaveza. Kako smo tada malo znale, nismo imale ugovor, i apsolutno nismo imale obavezu, ali šta je tu je - dodala je ona.

- Najveća ironija je upravo činjenica da nam je "izašla u susret" tako što je ona tada platila popravku, dok je nama povećala kiriju za taj mesec, za isti iznos, jer razume ona kako je biti student - rekla je ona.

(Kurir.rs/Telegraf/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track