NEMCI TRAŽE 15 € PO SATU, KOLIKO JE TO IZVODLJIVO: Znači li to bolje dane i za radnike sa Zapadnog Balkana ili se uzalud nadaju?
Foto: Shutterstock

POVEĆANJE SATNICE RADA?

NEMCI TRAŽE 15 € PO SATU, KOLIKO JE TO IZVODLJIVO: Znači li to bolje dane i za radnike sa Zapadnog Balkana ili se uzalud nadaju?

Novčanik -

Sindikat Verdi u Nemačkoj zahteva podizanje minimalne satnice s 12,41 evra na 15 evra. Kako je navedeno iz Sindikata, takva minimalna satnica na snazi bi trebala biti od 2026. godine.

Nemački sindikat Verdi traži podizanje minimalne satnice na 15 evra od 2026. godine. Kažu kako se rad mora isplatiti, te kako radnici s niskim primanjima trpe zbog stalnih poskupljenja.

muškarac za kompjuterpom, stres, muskarac pod stresom, posao, stres na poslu, stres zbog posla
foto: Shutterstock

Pravedna minimalna satnica

Kažu kako trenutni iznos minimalne satnice od 12,41 evra nije dovoljan.

- Zahtevamo pravednu minimalnu satnicu od 15 evra od 2026. kako bismo učinkovito suzbili siromaštvo i ojačali kupovnu moć.

Prema anketi potpora sindikatu dolazi i od stanovništva.

- Radnici s niskim primanjima posebno trpe zbog stalnih poskupljenja. Moraju trošiti relativno visok udeo svojih prihoda na osnovne stvari kao što su energija i hrana. Često moraju raditi više iako rade na puno radno vreme. To je nepravedno! - ističu iz Sindikata Verdi.

posao
foto: Shutterstock

Kako kažu EU Direktiva o minimalnoj satnici dokazuje da su u pravu: ona propisuje minimalnu satnicu od 60 odsto srednjeg dohotka najkasnije do kraja 2024. – što je trenutno preko 14 evra.

Rad se mora isplatiti!

- Rad se mora isplatiti! Planirano povećanje minimalne satnice 2025. godine na 12,82 evra premalo je, rečeno je iz Sindikata Verdi.

Iako će iduće godine minimalna satnica porasti za 41 cent, kako je odlučila Komisija za minimalne plate, to još uvek nije dovoljno.

Predsednik Verdija Frank Verneke objasnio je:

- Budući da će prosečne plate nastaviti rasti, minimalna satnica od 15 evra po satu bit će potrebna 2026.

biznis.kurir.rs/Fenix magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track