AKO VAS JE POSLE ODMORA SAČEKALA MANJA PLATA POSTOJI RAZLOG ZA TO: Evo za koje sitnice se hvataju poslodavci i smanjuju vam iznose
Foto: Shutterstock, ilustracija

AKO VAS JE POSLE ODMORA SAČEKALA MANJA PLATA POSTOJI RAZLOG ZA TO: Evo za koje sitnice se hvataju poslodavci i smanjuju vam iznose

Novčanik -

Otišli ste na odmor, ne razmišljajući ni o čemu, jer sada je vaš trenutak da odmarate, dok vas po povratku na računu čeka pun iznos plate. Ovo je bar ono što mnogi očekuju, ali šta se dešava kada vas u povratku sačeka surova realnost, odnosno manja plata, a troškovi su isti. Šta se desilo sa plaćenim odmorom?

Ova situacija "pogodila" je većinu zaposlenih u Srbiji, ali malo ko zna kako je došlo do umanjenog iznosa. U potrazi za odgovorom, kontaktirali smo advokata za radno pravo Ozrena Slovića.

- Zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, za vreme odsustvovanja sa rada na dan praznika koji je neradni dan, godišnjeg odmora, plaćenog odsustva, vojne vežbe i odazivanja na poziv državnog organa - istakao je advokat.

Računi, Naknada, Globa

Slović je potom pojasnio da kada ste na godišnjem odmoru, ne primate zaradu već naknadu zarade.

- Razlika je upravo u tome što se računa prosečna zarada u prethodnih 12 meseci, s tim što u zaradu, bar prema mišljenju ministarstva rada, ne ulazi, na primer, naknada troškova za prevoz, pa samim tim već tu može doći do razlike u konačnom iznosu koji zaposleni prime - istakao je Slović .

Takođe, po jednoj presudi Vrhovnog kasacionog suda, naknada zarade za vreme godišnjeg odmora se obračunava prema prosečnoj plati po radnom satu ostvarenoj u prethodnih 12 meseci.

Advokat Ozren Slović ističe da to znači da se prvo dobije koliki je iznos naknade po jednom radnom času, pa se to množi sa brojem radnih časova u tom mesecu.

evro, novac, pare, evri
foto: Shutterstock

- Pa kako neki meseci imaju 184 radnih sati, a neki samo 168, može doći do velike razlike u iznosu zarade i naknade zarade za vreme godišnjeg odmora. Sudska praksa nije potpuno ujenačena po ovom pitanju, pa to stvara dodatne probleme i nedoumice kod zaposlenih - pojasnio nam je advokat Ozren Slovića.

BiznisKurir/Telegraf Biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja