HRVATI NE PRESTAJU DA DERU SA CENAMA! Za parking-mesto vam traže neverovatnih 200 € - Iznos manji samo u posebnim zonama!
Foto: Shutterstock

šok

HRVATI NE PRESTAJU DA DERU SA CENAMA! Za parking-mesto vam traže neverovatnih 200 € - Iznos manji samo u posebnim zonama!

Novčanik -

Austrijski i nemački mediji pišu o ceni parkinga u Dubrovniku navodeći kako slikovita obala i istorijski stari grad Dubrovnika privlače gotovo 1,4 miliona turista svake godine.

Ali, kao i u drugim popularnim destinacijama za odmor, brojni turisti prouzrokuju velike gužve. Svi koji u letnjim mesecima putuju u ovaj grad sada moraju posebno da obrate pažnju na cene pri odabiru parking-mesta.

Od 1. maja 2024. godine znatno su porasle cene parkinga u gradu Dubrovniku. Između maja i septembra turiste će stajati između 17 i 200 evra parkiranje automobila za istraživanje grada. O tome piše austrijski list Heute, a prenosi i nemački portal Merkur.

Parkiranje je najskuplje u blizini starog grada – tzv. nulta parking zona. Dnevna karta tamo košta neverovatnih 199,10 evra. Sve u svemu, hrvatski turistički biser podeljen je u pet parkirnih zona.

evro, evri, novi evri
foto: Reuters

Sa povećanjem cena Dubrovnik će verovatno nastaviti s pokušajima borbe protiv masovnog turizma. Mnogi ljudi posećuju grad koji je od 1979. godine deo UNESCO-ve svetske baštine, prvenstveno impresivnog starog gradskog jezgra, klime i kristalno čistog mora.

Činjenica da je Dubrovnik poslužio kao kulisa za kultnu seriju "Igra prestola" godinama je osiguravala i povećanje turizma u gradu od 42.000 stanovnika.

Dubrovnik je u prošlosti već pooštrio propise za kruzere. Samo dva kruzera smeju da pristanu u tom gradu u isto vreme. Takođe, moraju ostati u gradu najmanje osam sati.

Hrvatski grad Dubrovnik privlači ljude i van sezone – i to ne samo jeftinijim parkingom.

Međutim, budući da su parking mesta od 200 evra relevantna samo u jednoj zoni parkiranja i samo u sezoni, postoje i druge mogućnosti za goste koji dolaze s vlastitim ili unajmljenim vozilima.

Parkiranje u takozvanoj 2. zoni posetioce dnevno košta oko 70 evra manje (132,70) nego u nultoj zoni. Najpovoljniji parking je malo dalje od starog grada u 3. zoni. Tamo dnevna karta košta 17,30 evra, prenosi Fenix.

BiznisKurir.rs/Fenix-magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track