KOD OVOG SKIJALIŠTA DVOJE MOŽE DA SE RAZVALI OD RUČKA ZA 20 EVRA: A da se za doručak napuca kačamaka za 5! Do tamo se može i vozom
Skijalište kod Kolašina, Foto: Youtube Printscreen

kompletan cenovnik

KOD OVOG SKIJALIŠTA DVOJE MOŽE DA SE RAZVALI OD RUČKA ZA 20 EVRA: A da se za doručak napuca kačamaka za 5! Do tamo se može i vozom

Novčanik -

Da se pojede kašikom košta od 2,5 do 5, a najskuplja čorba je 3,5 evra

U kolašinskom Udruženju ugostitelja tvrde da su cene desetak procenata više nego lani, što potvrđuju i cenovnici u dva nasumično odabrana restorana.

Cene u većini kolašinskih restorana skočile su desetak odsto u odnosu na prošlu zimsku turističku sezonu, a neke nisu ni menjane, tvrde u Udruženju ugostitelja.

Objašnjavaju i da su “neprecizni naslovi” nekih domaćih i brojnih medija iz regiona naneli veliku štetu, pa se stvorio utisak da cene iz jednog restorana na Bjelasici “važe” za ceo grad.

Skijalište kod Kolašina
Skijalište kod Kolašinafoto: Youtube Printscreen

Reč je o informaciji da, između ostalog, porcija kačamaka košta 30 evra u restoranu na skijalištu Kolašin 1450.

Cenovnik u dva nasumično izabrana kolašinska restorana u tom gradu, potvrđuju reči ugostitelja. U Kolašinu se po “prihvatljivim” cenama još može jesti i piti, uprkos poskupljenju mnogih namirnica.

Doručak od 3 do 5 evra, najskuplji planinski je 6,5

Hrana i piće u većini ugostiteljskih objekata jeftinija je nego u skijaškim centrima u regionu. U jednom od čuvenijih restorana, koji se nalazi uz put prema skijalištima, na primer, doručak košta od 3 do 6,5 evra. Najskuplji je takozvani “planinski doručak”, dok popara ili lepinja sa kajmakom i pršutom košta 5, omlet “po želji” ili priganice 4, a jaja “na oko” 3 evra.

A kašikom?

Najskuplja čorba je 3,5, a najskuplje jelo po narudžbi (juneći ramstek) 16 evra. Specijalitet kuće za dve osobe u tom restoranu košta 23 evra. Jela sa roštilja su od 7 do 13 evra, a variva od 2,5 do 5.

Čašica raznih vrsta rakija košta od 1,5 do 3,2 evra, kolika je i cena gaziranih i negaziranih sokova, s izuzetkom ceđene narandže za koju je neophodno izdvojiti 3,5 evra.

Skijalište kod Kolašina
Skijalište kod Kolašinafoto: Youtube Printscreen

U tom restoranu “najčuvenije kolašinsko jelo” - kačamak, košta 11, a cicvara 12 evra. U drugom restoranu odlučili su da kačamak do kraja januara prodaju po promotivnoj ceni od 5 evra...

Slične su cene i odluka vlasnika da ove godine ne bude značajnijih poskupljenja i u restoranu pored magistralnog puta Kolašin-Mojkovac. U tom ugostiteljskom objektu objašnjavaju da su ih masovno pozivali, nakon što su u medIjima cene iz jednog restorana na Bjelasici predstavljene kao “generalno kolašinske”.

“Pola kilograma kačamaka košta 8,20, a ista količina cicvare 8 evra. Popara (400g) je 4,5 evra. Najkuplja jela sa roštilja, punjena vešalica (500g) i mešano meso (600 g) su 11,5 evra. Cene većine jela iz te grupe su od 5,5 do 8,5 evra. Od jela po porudžbi najskuplje su teleće imperijal i Karađorđeva šnicla (380g) koje koštaju 14,8 evra”.

Kolašinski ugostitelji tvrde da s nestrpljenjem očekuju sneg, kada će se “gosti uveriti u korektnost cenovne politike i kvalitet usluge u većini objekata”.

Skijalište kod Kolašina
Skijalište kod Kolašinafoto: Youtube Printscreen

Prema podacima sa veb prezentacija nasumično izabranih restorana na Jahorini, cene hrane i pića u tom bosansko-hercegovačkom ski-centru su najčešće “jače” nego u Kolašinu. Na primer, “jahorinski doručak”, koji uključuje jaje “na oko”, pršut, travnički sir, kajmak i uštipke, košta oko 9,2, a špagete bolonjeze 10,7 evra. Sarma sa pire krompirom je nešto manje od 12 evra. Porcija ćevapa ili sudžukica s pomfritom je oko 10 evra. Razne vrste jela sa roštilja koštaju od 8,5 do 51, a glavna jela od 10 do 28 evra.

U Kolašinu i okolini je dvadesetak restorana sa raznovrsnom ponudom, a u većini najtraženija su upravo tradicionalna jela severa Crne Gore. Kačamak, na primer, nekada nazivan “sirotinjskim jelom”, odavno je nezvanični “brend” gastronomske ponude. S obzirom na cenu i količinu punosmasnog i lisnatog sira, kao i kajmaka, neophodnog za spremanje, “smočani kačmak” i civara odavno nisu “sirotinjska” jela...

Kurir.rs/Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track