U CRNOJ GORI SE SADA PLAĆA AKCIZA I ZA OVE PROIZVODE: Porez je čak 25 evra, a evo kako da se upišete u registar obveznika!
Foto: Profimedia

nova pravila

U CRNOJ GORI SE SADA PLAĆA AKCIZA I ZA OVE PROIZVODE: Porez je čak 25 evra, a evo kako da se upišete u registar obveznika!

Novčanik -

U crnogorskom akciznom sistemu uvode se novi akcizni proizvodi, a to su negazirana voda sa dodatkom šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili aromatizaciju, kao i bezalkoholno pivo.

U obaveštenju koje je objavljeno, na navedene proizvode plaća se akciza u iznosu od 25 evra po hektolitru proizvoda.

Akcizni obveznici su uvoznici ovih proizvoda na carinsko područje Crne Gore, kao i proizvođači koji ove proizvode proizvode i stavljaju u promet na teritoriji države.

Prodavnica, Market
foto: Profimedia

- Kako je Zakonom o akcizama propisano da je akcizni obveznik dužan da carinski organ obavesti o danu otpočinjanja, promeni ili prestanku obavljanja delatnosti, zbog koje je dužan da obračunava i plaća akcizu, odnosno da, najkasnije 15 dana pre početka proizvodnje, uskladištavanja, prijema, otpremanja akciznih proizvoda, carinskom organu podnese prijavu za upis u registar akciznih obveznika, ovim obaveštenjem skrećemo pažnju na blagovremenu registraciju - navodi se u obaveštenju.

0012156939, penzioneri, penzioner, prodavnica, kupovina
foto: Profimedia/Ilustracija

Takođe, kako su objasnili, registar akciznih obveznika vrši se pomoću informacionog sistema za elektronsku razmenu podataka o akcizama, a sve u skladu sa propisima kojima su uređena elektronska uprava, elektronska identifikacija i elektronski potpis, kao i elektronski dokument i informaciona bezbednost, odnosno preko elektronske aplikacije ecarina.me, na kojoj su objavljena i korisnička uputstva.

Ovaj obrazac za upis u registar akciznih obveznika može da se nađe na aplikaciji Akcize, a u samoj prijavi podnose se i dokumenta, koja su potrebna za upis.

kurir.rs/Investitor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja