IMAMO I ZA IZVOZ! Nestašica ove namirnice u svetu neće uticati na srpsko tržište, stiže i pomoć za proizvođače - 600 € po hektaru!
Foto: Youtube Printscreen

zalihe

IMAMO I ZA IZVOZ! Nestašica ove namirnice u svetu neće uticati na srpsko tržište, stiže i pomoć za proizvođače - 600 € po hektaru!

Novčanik -

Šećer u poznatim trgovinskim lancima u Beogradu može da se kupi po ceni od 107 do 114 dinara, a Srbija ima dovoljno ove namirnice ne samo za svoje potrebe već i za izvoz. Stručnjaci tvrde da smanjenje svetskih zaliha šećera i vrtoglavi rast cena trenutno ne utiču na domaće tržište.

Za kilogram u našim prodavnicama sada treba platiti manje nego u decembru prošle godine, kada je njegova cena bila „zamrznuta” na maksimalnih 114,99 dinara.

- Ovogodišnji rod šećerne repe trebalo bi bude oko dva miliona tona. Procene govore o rastu proizvodnje u odnosu na lane od 22,4 odsto, a u odnosu na desetogodišnji prosek, očekivana proizvodnja je manja za 16,5 odsto. Od ovogodišnjeg roda šećerne repe u Srbiji očekuje se da će biti proizvedeno oko 327.000 tona šećera - objavilo je Ministarstvo poljoprivrede u najnovijoj analizi.

Hrvatska, šećer, EVROPSKA UNIJA

Procenjuje se da su ove količine dovoljne da zadovolje domaću tražnju u iznosu od 250.000 tona, kao i izvoz preostalih slobodnih količina.

Počelo ugovaranje proizvodnje šećerne repe za 2024. godinu, a proizvođači mogu da računaju na pomoć u repromaterijalu i avans od 600 evra (po hektaru) za ugovore koje potpišu za narednu godinu.

IZVOZ

Izvozne cene domaćeg belog šećera koje su pre godinu dana značajno porasle bile su padu neko vreme. Cena po kojoj je izvožen šećer u oktobru iznosila je 799 evra po toni, što je značajno niže od cene u maju, kada je bila 1.000 evra po toni.

Prema podacima Uprave carina, izvoz belog šećera u prethodnoj ekonomskoj godini (2022/23) iznosio je 47.500 tona, što je za 67 odsto manje od prethodne ekonomske godine (145.300 tona). Ukoliko u narednoj sezoni Indija, koja je drugi svetski proizvođač šećera, posle Brazila, ne bude prisutna na svetskom tržištu, to bi moglo da dodatno podigne cene šećera na berzama.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track