ULOŽIŠ 100.000 I ZA GODINU DOBIJEŠ JEDVA 3.000 DINARA: Slaba vajda od vađenja novca iz slamarice, ko štedi u evrima još i gore
Foto: Shutterstock

borba za štediše

ULOŽIŠ 100.000 I ZA GODINU DOBIJEŠ JEDVA 3.000 DINARA: Slaba vajda od vađenja novca iz slamarice, ko štedi u evrima još i gore

Novčanik -

Posle nekoliko godina potpuno destimulišućih kamata na štednju, koje su bile tek malo iznad nule, u poslednjih godinu dana građani su ipak mogli nešto i da zarade ako su oročili novac u bankama. Iako je drastičan rast kamatnih stopa poslednjih meseci zadao glavobolje svima koji otplaćuju kredite, za građane koji imaju štednju u bankama taj trend je bio pozitivan. Prošle godine su banke prvi put posle duže vremena počele da se "bore" za nove štediše.

Čini se, međutim, da se taj trend polako menja, jer opada tražnja građana za kreditima, naročito stambenim, pa ni banke nemaju potrebu da privlače novac iz "slamarica". Oktobar je mesec u kojem se obeležava svetski dan štednje zbog čega su banke tradicionalno u tom periodu davale najpovoljnije uslove za štediše, ali su ove godine, bar sa zada, izostale kampanje za privlačenje potencijalnih novih klijenata.

Iz Narodne banke Srbije kažu da štednja, i dinarska i devizna, predstavlja važan izvor finansiranja kreditne aktivnosti banaka i napominju da je jedan je od značajnih faktora finansijske stabilnosti zemlje. Ona je beležila rast i tokom perioda niskih kamata, što znači da su građani čuvali novac u bankama iako od toga nisu imali neki značajniji "prinos". Situacija je u poslednjih godinu dana bila značajno bolja i išla je na ruku štedišama.

ŠTEDNJA VEĆA ŠEST PUTA

Dinarska štednja je u prvoj polovini godine, povećana za 12,4 milijardi dinara (12,9 odsto) i krajem juna je iznosila 108,7 milijardi dinara, što je njen najviši nivo krajem meseca od kada se mere podaci. Takođe, devizna štednja, povećana je za 205,4 miliona evra, odnosno za 1,5 odsto i iznosi 13,9 milijardi evra.

- U poslednjih 11 godina dinarska štednja je povećana više od šest puta. U istom periodu i devizna štednja je porasla za više od tri četvrtine (76 odsto), sa 7,9 milijardi evra polovinom 2012. godine na 13,9 milijardi evra - navode iz NBS.

Prema poslednjim raspoloživim podacima NBS za jul prosečna kamatna stopa na štednju u dinarima bila je 4,87 odsto, dok je ta štednju u evrima iznosila 3,13 odsto. To je za oko 2 odsto više u odnosu na prethodne tri godine.

kasica prasica, štednja
foto: Shutterstock

Ako se vratimo u period pre pandemije, od pre nešto više od tri godine, evidentno je da su prosečne kamatne stope na oročenu dinarsku i deviznu štednju znatno porasle. Na štednju u dinarima u januaru 2020. su bile 2,87 odsto, a posle su spuštene na 2,19 u 2021. i čak 1,90 odsto početkom prošle godine. Štednja u evrima je u protekle tri godine bila još manje isplativa. Prosečne kamatne stope su 2020. bile u proseku 0,92%, zatim 2021. su iznosile 1,03 odsto, odnosno samo 0,67 odsto prošle godine.

Posmatrano od aprila 2022. godine, kada je NBS započela povećanje referentne kamatne stope, prosečna kamatna stopa na štednju u dinarima povećana je za 3,12 procentnih poena – sa 1,75% na 4,87% krajem jula ove godine. Prosečna kamatna stopa na štednju u evrima u istom periodu je povećana za 2,24 procentna sa 0,89% na 3,13%.

Da li je isplativija dinarska ili devizna štednja?

Oni napominju da je, zahvaljujući relativnoj stabilnosti kursa dinara prema evru, višim kamatnim stopama na dinarsku u odnosu na deviznu štednju, kao i povoljnijem poreskom tretmanu, s obzirom na to da se kamata na dinarsku štednju ne oporezuje, štednja u domaćoj valuti i dalje isplativija od štednje u evrima, bez obzira na period oročenja, odnosno i u kratkom i u dugom roku.

Pare, Novac, Štednja
foto: Profimedia

- Štediša koji je od juna 2022. godine štedeo u domaćoj valuti, na uloženih 100.000 dinara, dobio bi u junu ove godine gotovo 1.900 dinara više od štediše koji bi u istom periodu oročio 100.000 dinara u evrima - izračunali su u centralnoj banci.

Za ulog od 100.000 dinara klijent u proseku može da "zaradi" 2.890 dinara za godinu dana, dok za isti iznos u evrima dobija devet evra.

ODLIČNA ZARADA

Da bi mogao da oseti blagodeti čuvanja novca u banci potencijalni klijent ipak mora tamo da ga ostavi na duže vreme. Praćenjem isplativosti štednje koja je oročena na godinu dana i obnavljana u periodu od 11 godina (od juna 2012.) došlo se do toga da je štediša koji je štedeo u domaćoj valuti na ulog od 100.000 dinara na kraju perioda oročenja, u junu 2023. godine, dobio gotovo 48.000 dinara (preko 400 evra) više od štediše koji je novac čuvao u evrima. Iz NBS navode da bi krajem juna 2023. godine dinarski štediša imao 163.243 dinara ili 1.392 evra, a devizni štediša imao bi 115.452 dinara ili 984 evra.

Bankama se ne isplati da podstiču štednju

Sada, međutim, stručnjaci ukazuju da bi ponovo mogao da usledi pad kamata na štednju, pa time i da se ona manje isplati klijentima koji imaju višak novca. Razlog za promenu trenda vide u odluci Narodne banke Srbije da ograniči kamate i marže banaka na stambene kredite, zbog čega banke neće imati računicu da plaćaju visoke kamate na štednju, a da s druge strane jeftino klijentima pozajmljuju novac.

Finansijski konsultant i bivši generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić, kaže da ukupna masa plasiranih kredita beleži rast od 0,8 odsto, u odnosu na prošlu godinu što je gotovo zanemarljivo i napominje da se može očekivati da udeo kredita u kupovini stanova dodatno padne. To što se ljudi sve obazrivije zadužuju znači da je i bankama potrebno sve manje novca i da neće "stimulisati" štednju visokim kamatama.

Banke, štednja

- Кamate na štednju su niske, a bankama neće biti potreban novac zbog slabog interesovanja za kreditima. Ranije su jurile novac, a sada neće morati. To je isto jedan od elemenata smirivanja inflacije. Ako nemate kome da plasirate novac, nemate ni razloga da preplaćujete tržište, odnosno da dajete visoku kamatu - objašnjava Vasić.

Finansijski stručnjaci inače građanima preporučuju da razmisle šire od samo bankarskih aranžmana i ukazuju da novac treba da se investira, a da je njegovo čuvanje u banci najniži oblik investiranja. Ipak, građani se najčešće odlučuju za štednju, jer im je najpoznatiji vid investiranja i smatraju je najsigurnijom zbog činjenice da su depoziti do 50.000 evra osigurani i da im je garantovan i prinos i glavnica - za razliku od ulaganja na berzi ili u kriptovalute.

Kurir.rs/ RT Balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja