Najnovije vesti

NEOČEKIVANO! SUŠA PODIGLA CENU PARADAJZA: Nije jeftiniji ni usred sezone, čeri se sada pazari za upola manje novca!
Foto: RINA

pijaca

NEOČEKIVANO! SUŠA PODIGLA CENU PARADAJZA: Nije jeftiniji ni usred sezone, čeri se sada pazari za upola manje novca!

Novčanik -

Na pijacama paradajz prve klase košta i do 200 do 250 dinara, dok se onaj druge klase prodaje za 150 dinara po kilogramu. Čeri paradajz koji jako dobro rađa, ima rekordno nisku cenu od 100 dinara u pakovanju od pola kilograma.

– Pretopli vremenski uslovi su uticali da se rod brže kvari. S druge strane, čeri paradajz dobro podnosi velike temperature kada je pokriven folijom i kada se nalazi u hladovini, tako da je došlo do prekomerne proizvodnje čeri paradajza, dok je običan paradajz za konzumaciju nedostajao – kaže Edvin Vanger, proizvođač iz Bačkih Vinograda.

Čeri Paradajz
foto: Profimedia

Tako čeri paradajz sada košta 200 dinara po kilogramu, a sitniji može da se nađe i za 100.

- Inače je cena ovog drugog obično dvostruko ili trostruko veća od običnog paradajza. Sada je suprotna situacija.o je potvrdio i Jožef Maša, uzgajivač iz Malih Pijaca.

Prva klasa je 180-200 dinara, sada je cena porasla, zavisi od kvaliteta soka, cena se kreće od 80-100-120 dinara, veličine, kvaliteta.

Pera, paradajz, Stubline, Obrenovac
foto: RTV Mag printscreen

– Običnog paradajza nema na tržištu, jako je zahtevno, ulaganja su velika, a nije baš isplativo kad su ovakve godine. Vrlo je izložen vremenskim uslovima, lakše se proizvodi u plastenicima, ali to nije isto kao na otvorenom.

Domaćicama je isplativije da kupe sok od paradajza ili kuvani paradajz od proizvođača nego da od običnog paradajza od 200 dinara same pripremaju za zimnicu, dok je za salatu po prvi put isplatljiviji čeri paradajz.

kurir.rs/Agropres

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track