POSKUPLJUJU BORAVIŠNE TAKSE U GRČKOJ: Novi udar na džep turista, za četvoročlanu porodicu i do 400 EVRA VIŠE?
Foto: Shutterstock

POSKUPLJUJU BORAVIŠNE TAKSE U GRČKOJ: Novi udar na džep turista, za četvoročlanu porodicu i do 400 EVRA VIŠE?

Novčanik -

Grčki premijer Kirjakos Micotakis predstavio je strukturne i finansijske mere koje će vlada preduzeti radi jačanja privrednog rasta i pomoći ljudima pogođenim prirodnim nepogodama.

Kako je najavio deo novca za sanaciju predela pogođenih prirodnim katastrofama biće nabavljen kroz turističke takse.

Kirjakos Micotakis je u godišnjem govoru, održanom u Solunu, nakon nezapamćene oluje "Danijel" u kojoj je 17 ljudi poginulo, kao i prethodnih velikih požara, istakao da je već ustanovljen poseban fond za prirodne katastrofe u kojem će od 2024. godine iznos biti udvostručen, na 600 miliona evra.

Dodatnih 300 miliona evra biće obezbeđeno od povećanja turističke dnevne boravišne takse sa jednog na šest evra, posebno u luksuznim hotelima, rekao je grčki premijer, kako prenosi ERT.

Konkretno koliki će biti novi nameti domaćim turistima u Grčkoj objavljeno je na fejsbuk stranici "Grčka uživo":

  • 1,5 evra po danu za sobe za izdavanje
  • 3 evra za hotele sa tri zvezdice
  • 7 evra za hotele sa četiri zvezdice
  • 10 evra za hotele sa pet zvezdica

Mnogi su ovu informaciju dočekali sa negodovanjem, kao i grčki hotelijeri, a pojedini su odmah izračunali i koliko će izgledati dodatni troškovi za prosečnu četvoročlanu porodicu koja se odluči na letovanje u Grčkoj.

"Da sumiram ja to. Ako sam dobro shvatila to mu sada dođe da za jednu prosečnu četvoročlanu porodicu koja boravi u apartmanu treba za 10 dana platiti 60 eura, a u hotelu sa 5* 400 eura. Mesec dana za dvoje je bilo 30 eura, dakle veselo veče", bio je jedan od komentara.

Micotakis je ocenio da se Grčka, pogođena najozbiljnijim požarima i poplavama u svojoj istoriji tokom leta, te da se suočava sa ratom u mirnodopskim uslovima zbog klimatskih promena.

"Mi smo u nekoj vrsti rata u mirnodopskim uslovima", rekao je šef grčke vlade najavljujući jačanje uloge vojske u borbi protiv posledica prirodnih katastrofa.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track