CENA SVINJETINE OPET IDE GORE: Meso iz izvoza već skuplje, a taj rast će pogurati nagore i ove proizvode
Foto: Shutterstock

nema kraja poskupljenjima

CENA SVINJETINE OPET IDE GORE: Meso iz izvoza već skuplje, a taj rast će pogurati nagore i ove proizvode

Novčanik -

Zbog afričke kuge u Srbiji je uništeno oko 1,5 odsto svinja, dok je uvoz živih životinja na istom nivou kao i prošle godine, ali je njihova cena porasla za čak 45 odsto. Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije smatra da će svinjetina, koja je u Evropi već poskupela za 30 do 40 odsto, poskupeti i kod nas, a kako navodi, taj rast će pogurati nagore i cene drugih vrsta mesa, jer će se koristiti kao zamena za svinjetinu.

- Oni koji se bave prodajom svinjetine svakako će imati u vidu ekonomsku moć stanovništva. Cene će ići nagore, ali u razumnom nivou, imajući u vidu kontinuirani pad kupovne moći građana poslednjih šest meseci - kaže Stanić.

Кomentarišući zaradu trgovaca koju su monetarne vlasti ocenile kao previsoku, Stanić ističe da nije realno očekivati značajni pad marži i da ona može biti stvar pregovora samo kod osnovnih životnih namirnica.

- Кod tih artikala koji su najfrekventniji tu može biti pregovora, ali ne treba se previše oslanjati na to. Jer može doći do određenih nestašica kao što je bilo prošle godine kada je u pitanju mleko. I onda se taj trošak prebacuje na druge u lancu. A može povećati i uvoz, što će smanjiti potražnju za domaćim sirovinama - rekao je Stanić.

Kada se spuste cene dolazi do jačeg inflatornog pritiska koji opet padne na stanovništvo.

kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja