ALEKSANDRU IZ ČENTE AFRIČKA KUGA ODNELA ZARADU OD 100.000 €! "Propali su mi svi planovi, dva dana me delilo od prodaje"
Foto: Printscreen Youtube/AgroTV Srbija

propast

ALEKSANDRU IZ ČENTE AFRIČKA KUGA ODNELA ZARADU OD 100.000 €! "Propali su mi svi planovi, dva dana me delilo od prodaje"

InfoBiz -

Poljoprivredniku Aleksandru Mirkovu iz Čente, zbog afričke kuge svinja, uništeno je oko 200 mangulica, koje su po ugovoru trebale da budu otpremljene u klanicu radi prerade za potrebe domaćinstva koje se bavi etno turizmom, ali je epidemija u selo stigla dva dana pre tog datuma, a dva meseca kasnije i u njegovo domaćinstvo, pa su mu propali višegodišnji planovi.

Mirkov je, pred pojavu afričke kuge, trebalo da registruje izgrađene mini objekte za preradu mesa jer je na njegovom domaćinstvu uzgajao mangulice, ali je sada pitanje da li će mu biti potrebni.

- Afrička kuga se prvo pojavila u selu Jabuka kod Pančeva, a kod nas u Čenti registrovana je 23. juna. Molio sam veterinarsku inspekciju da platim analizu i pokoljemo svinje pre nego što se zaraza proširi, ali nisu dozvolili, osim da zakoljem samo četiri za svoje potrebe - rekao je Mirkov.

Dodao je da je analiza krvi četiri zaklane svinje pokazala da su zdrave.

PREDUZELI SVE MERE ZAŠTITE

On je rekao da je, posle registracije prvog slučaja zaraze u selu, domaćinstvo preduzelo sve mere zaštite, da se kao u vreme epidemije korona virusom, članovi domaćinstva nikuda nisu kretali, niti koga puštali na imanje, ali ipak posle dva meseca zaraza je stigla i u to domaćinstvo i uginula je jedna svinja, što je odmah prijavio i veterinarska ekipa je eutanazijom usmrtila svih 200.

Mangulice su, prema njegovim rečima, usmrćene na licu mesta, utovarene bagerom i odvežene da se zakopaju u rupu, na kraju sela, gde su zakopane i ostale uništene iz Čente, njih oko 2.000.

Mangulica
foto: Printscreen Youtube/AgroTV Srbija

- Mislim da u Čenti više nije ostalo mnogo svinja, možda u petnaestak kuća po nekoliko - rekao je Mirkov.

Naveo je da je od unišenja svinja prošlo petnaestak dana i da još nije dobio novac od države za obeštećenje jer misli da je problem što nema zvaničnog cenovnika za tu vrstu svinja i umatičena grla.

Vlasnici "običnih" svinja u Čenti, koje su uništene, počeli su, prema njegovim rečima, da dobijaju obeštećenje jer za njih postoji zvanični cenovnik.

- Imao sam 23 krmače, spremne za prašenje i dva nerasta i njihova cena na tržištu je od 700 do 1.000 evra. Po tržišnim cenama imam štetu od oko 100.000 evra, ali još nemam ni novac, niti imam gde da ih kupim - rekao je Mirkov.

On je rekao da bi prihvatio i da mu država umesto novca obezbedi i isporuči svinje.

kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track