DA PITAM "ELITU" ZAŠTO LETUJETE PO "PARADAJZ TURIZAM" MESTIMA?! Objava Srpkinje odjeknula na društvenim mrežama SMUČILO JOJ SE
Foto: Profimedia

kako ih prepoznati

DA PITAM "ELITU" ZAŠTO LETUJETE PO "PARADAJZ TURIZAM" MESTIMA?! Objava Srpkinje odjeknula na društvenim mrežama SMUČILO JOJ SE

Novčanik -

Pašteta na hlebu vs lignje na žaru, odnosno, podela na "paradajz" i "elitne" turiste čini se, zastupljena je ove godine više nego prethodnih. Objava jedne Srpkinje je odjeknula na društvenim mrežama. Suzana V. objavila je unutar Fejsbuk grupe "Live from Greece" tekst o sve češćoj temi kada se radi o letovanju, šta i gde jesti, da li po restoranima ili na samoj plaži, iz domaće radinosti. Tim povodom, ona je izrazila svoje mišljenje po pitanju obe kategorije turista, zbog čega je objava u veoma kratkom roku, postala jedna od viralnijih na društvenim mrežama.

PARADAJZ TURISTA - druga zaraćena strana, ovi pod znacima navoda (znaci navoda su ovde da bi se razlikovali od prave elite, ovo su oni koji od elite imaju samo ove znake navoda) koriste ga u pežorativnom smislu, po njima to su uglavnom Balkanci koji porodično letuju na moru i ponesu pun gepek hrane, gde se najčešće mogu naći pašteta i paradajz, a potom to jedu na plaži.

Moja definicija i kako ja vidim iste: Paradajz turistu ćete prepoznati kao najsrećnije ljude na svetu, neopterećeni ko šta radi i kako se ko zabavlja, posvećeni samo sebi i porodici. Oko njih trčkaraju dečica musava od krofni, pašteta...ali presrećna, jer im je bitno samo gde su, a ne šta jedu.

ELITA" - (moja definicija) - teže da predstave sve malo bolje nego što jeste i da plasiraju lažnu sliku o sebi. Obično su na ležaljkama tik uz paradajz turistu, sa šeširom i naočarima koje su im uvalili na plaži onako ispod ruke sa pričom da su original. Umesto da ispod tih naočara usmere pogled ka moru, oni virkaju u "šerpu" komšije paradajz turiste i kao blam ih je. Smeta im cika i vriska dece, tako oni zovu sreću u glasu dečice. Kad u nekom momentu od gledanja "komšije" ogladne, "naruče" isti taj paradajz, iz restorana, ponosno ga gledaju, i oduševljavaju se suncobrančićem zabodenom u isti i obavezno ga ponesu kao suvenir, da se hvale komšiluku, a da li je kuvar oprao ruke ili taj nesrećni paradajz, ma koga briga, bitna je "slika" na FB. I naravno, uvek je tu pitanje zašto neko dolazi na more, ako nema para za pristojno letovanje, šta god to značilo?

"Nego da pitam "elitu" zašto letujete po "paradajz turizam" mestima? Ima toliko privatnih plaža. Ako nemaš novca za iste, sedi kući, nije sramota.", napisala je ona u objavi koja je momentalno postala viralna na društvenim mrežama.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track