KUPINARI OČAJNI CENOM, OVAJ KOMENTAR ZAPALIO MREŽE: "Pre 3 god uzeo sam 35.000 €, nikog nisam hvalio, koga sada da kritikujem"
Foto: RINA

kilo kupina kao 1,5 pakovanje žvaka

KUPINARI OČAJNI CENOM, OVAJ KOMENTAR ZAPALIO MREŽE: "Pre 3 god uzeo sam 35.000 €, nikog nisam hvalio, koga sada da kritikujem"

Novčanik -

Kupinari u Srbiji su očajni, kažu otkupna cena ovog voća od oko 120 dinara po kilogramu je ponižavajuća i ne može da pokrije ni trošak navodnjavanja, a kamoli nešto drugo. O zaradi mogu samo da sanjaju.

- Jadni smo ti mi. Vikaše biće cena kupine samo tako, kad ono ni prošlogodišnja, a sve poskupelo duplo - ovo je gotovo jedinstven stav proizvođača na jednoj društvenoj grupi na kojoj razmenjuju poruke.

Svoje iskustvo, međutim, podelio je jedan od proizvođača i on je potpuno drugačiji od ostalih. On tvrdi da je pretprošle godine sa 1,1 hektara na kupini uzeo 35.000 evra, ali tada, kaže, nije hvalio ni hladnjačare, ni vlast, ni Srbiju, već je samo gledao svoj interes:

- Koga danas da kritikujem, ili žalim, što opet nije cena kupine tri puta veća od realne. Brasmo mi tada, nebitno kakva je, često po koji ni kulturu branja ne poštovaše, trpaj samo, sa tepeljkom, nedozrelu, sa ožegotinama, kupi po zemlji, prljavu, ama nema veze, oni koji kupuju, samo da se dočepamo para i ćutasmo svi, baš svi, da bar reč zahvalnosti, nekom rekosmo, ništaaaaa, dobro nam je. E, sada, kada tržište kaže svoje, svi krivi osim nas, normalno, nismo mi krivi, naterajmo nekog da nam plati 300 dinara kupinu, ili obrnuto, ajd neka nas neko natera da mu prodamo po 20 dinara....

Ovaj kupinar naglašava da je to samo njegov lični stav uz preporuku kaldrmašima da dođu da beru kod njega za dnevnicu od 20 evra, dva obroka, smeštaj, kupatilo, a rad od sunca do sunca, normalno u nuždi i u hlad....

Kupine, Kupina
foto: Shutterstock

Zvaničan cenovnik pojedinih hladnjačara koje su proizvođači objavili na jednoj društvenoj grupi pokazuje da se se sorta Čačanka otkupljuje za 120, slatke sorte su 130, a druga klasa između 80 i 90 dinara.

- Drugari, pošto će zbog ovih vrućina hladnjačari pokupiti sve u drugu klasu mi smo odlučili da je ne beremo. Jesenas ćemo je uništiti i ovim se svaka priča završava. Puniti alavcima svake godine džepove, neće da može više - očajan je jedan od voćara.

Po oceni kupinara, većina hladnjačara igra na kartu da otkupe sve u drugoj klasi, zbog velike toplote.

- Ova toplota će da prepolovi rod, a onda džabe i cena.Treba da bude 300 dinara kao što su i obećali ili da im brže bolje sve poklonimo. Pošto zašto - kaže jedan kupinar.

Mnogi se čude kavi su to ljudi koji imaju obraza da izgovore tako nisku cenu.

- Bruka, pa zar kilo kupina da košta kao 1,5 pakovanje žvaka. To je bruka za seljaka - jedan je od komentara.

kurir.rs

Bonus video:

00:03

Ćerka poznatog voditelja otišla na selo i bere maline!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track