DAN KUPANJA NA BAZENIMA U SRBIJI KOŠTA OD 150 DINARA! U ovom gradu je BESPLATNO: Detaljan cenovnik
Foto: Zorana Jevtić

vodič za kupališta u srbiji

DAN KUPANJA NA BAZENIMA U SRBIJI KOŠTA OD 150 DINARA! U ovom gradu je BESPLATNO: Detaljan cenovnik

Novčanik -

Kalendarski gledano leto još uvek nije počelo, ali ove nedelje nas očekuju prave letnje temperature, u nekim krajevima i do 36 stepeni, najavljuju meteorolozi.

Iako vreme još nije za kupanje u bazenu na otvorenom u pojedinim gradovima u Srbiji sezona je već počela.

Vrele dane mnogi će iskoristiti da se rashlade na bazenima i akva parkovima, a ljubitelji celodnevnu kartu u pojedinim gradovima treba da plate već od 150 dinara.

Tako na je na primer karta za bazen u Užicu koji je otvoren početkom juna košta 250 dinara za celodnevni boravak, dok za decu od 12 godina iznosi 100 dinara. Roditelji za mališane do tri godine ne plaćaju ulaznicu, a porodična karta košta 600 dinara.

bazen
foto: Shutterstock, Ilustracija

Bazen u Knjaževcu je počeo sa radom još 1. juna, a cena ulaza iznosi 200 dinara. Što se tiče bazena u Boru sezona počinje od 20. juna, a nadležni su saopštili da će cena ulaznice iznositi 150 dinara. Takođe i karta za bazen u iznosu od 150 dinara iznosi i za bazen u Zaječaru.

Za Beograđane besplatno kupanje na gradskim bazenima

Za odrasle lična karta, za decu zdravstvena kartica

Sezonske karte za bazene mogu se dobiti u bilo kojoj opštini. Za odrasle je potrebna važeća lična karta sa prebivalištem u Beogradu, a za decu zdravstvena kartica.

U budžetu Grada već je izdvojen novac za ovu namenu.

Besplatan ulaz biće na devet gradskih bazena, uključujujući i one u Mladenovcu, Lazarevcu i Obrenovcu. Do sada je karticu preuzelo nekoliko hiljada građana.

Otvoreni bazen na Tašmajdanu počinje sa radom od 20. juna, dok ostali bazeni nemaju određen datum otvaranja.

Otvoreni bazen u Sportskom centru “Čair” u Nišu je formalno počeo da radi 1. juna, ali kupača uglavnom nije bilo zbog kišnog vremena. Cena ulaznice je 300 dinara i nije proskupela u odnosu na prošlu godinu.

Na jugu Srbije u Vranju i Vladičinom Hanu se takođe ne najavljuje povećanje cene karata na bazenima, a prošle godine je iznosila od 150 do 300 dinara zavisno od uzrasta. Nadležni ističu i da početak sezone zavisi od stabilizacije vremena.

Bazen, Infekcije
foto: Shutterstock

Na otvorenim bazenima Sportskog centra "Jezero" u Kikindi i Banatskom Velikom Selu letnja sezona je počela u subotu. Ulaznica na dan otvaranja je bila besplatna, dok će tokom sezone dnevna karta iznositi 300 dinara, a za decu će koštati 200 dinara.

Takođe, za vikend je letnja sezona počela i u Kragujevcu na gradskim bazenima, a cena ulaznica za zatvorene bazene koštaju 400 dinara.

Sezona kupanja na otvorenim bazenima na Spensu počela je sredinom juna, a ulaznica košta za odrasle 350 dinara, dok je za decu do 12 godina 250 dinara.

Oprezno u vodu

Vrebaju infekcije i plivačko uho

Stručnjaci upozoravaju da uživanje na javnim kupalištima nosi i određene rizike jer bazeni mogu da postanu izvori svakojakih zaraza ukoliko voda nije mikrobiološki ispravna. Neke od zaraza su infekcije uha, kože i oka, koje možemo dobiti ako se ne pridržavamo pravila i saveta.

Lekari navode da je upala uha ili takozvano plivačko uho najčešća infekcija koja se dobija prilikom plivanja i ronjenja i ulaska vode u uho. Simptomi infekcije su natečeno uvo, bolno na dodir, a moguća je i pojava gnojenja. Leči se antibioticima i antimikoticima, a savetuje se da ne koristimo štapić za uvo jer može da dovede do još većeg proširenja infekcije.

I u Svrljigu je letnja sezona na bazenima počela 15. juna, a ovog leta karte će iznositi 200 dinara, dok će deca do 7 godina imati besplatan ulaz. Cena ležaljki i suncobrana iznosi 100 dinara.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

02:37

Saveti dermatovenerologa kada već PREGORITE NA SUNCU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja