Sena kula u „Balneário Camboriú“, u Brazilu, biće najviša stambena zgrada na svetu, visoka skoro 510 metara i odavaće počast legendi Formule 1, Aertonu Seni. Za idejno rešenje odgovorna je njegova nećaka, Lalali Sena, a njena upečatljiva arhitektura i kulturni značaj obogatiće gradski horizont i privući globalnu pažnju.

„Sena kula“ je rezultat saradnje između FG Empreendimentos, istaknute građevinske firme, i „Senna brenda“, koji nastavlja nasleđe Aertona Sene. Renderi projekta prikazuju elegantnu i inovativnu strukturu, sa terasama koje imaju bazene i bujno zelenilo u podnožju. Ovaj projekat ističe spajanje dve uticajne brazilske porodice, ujedinjene zajedničkom vizijom pomeranja granica dizajna i inovacija.

Snimak ekrana (542).jpg
Printscreen/YouTube/Fala JC 

Kula će ponuditi širok spektar sadržaja raspoređenih na više nivoa. Javne površine na prizemlju uključivaće prodavnice, restorane i zabavne sadržaje. Viši spratovi biće domaćini sadržaja kao što su grejani bazen, velnes centar, teniske terene i teretana. Stanari će imati pristup povišenim „vila“, duplex i triplex penthausima, kao i savremenim rekreativnim prostorima, uključujući privatni garažni klub. Zgrada će biti okončana opservatorijom koja će pružati panoramski pogled na grad i obalu.

1321441-profimedia0189055942-ff.jpg
Profimedia 

Legendarni brazilski vozač

Aerton Sena da Silva bio je legendarni brazilski vozač Formule 1, poznat po nadimku „Kišni čovek“ zbog svoje izvanredne sposobnosti vožnje po kišnim uslovima.

Tokom svoje karijere, osvojio je tri svetska prvenstva (1988, 1990, 1991) i ostavio neizbrisiv trag u svetu automobilizma.

Njegova strast, talent i neumorna borba na stazi učinili su ga jednim od najboljih vozača u istoriji Formule 1.

Tragično je izgubio radeći ono što je najviše voleo u Imoli 1994. godine, ali njegova ostavština i dalje inspiriše kako nove generacije vozača tako po svemu sudeći i arhitekte.

Kao prva stambena supervisoka zgrada u Brazilu i Latinskoj Americi koja će imati Tuned Mass Damper, Sena kula postavlja precedent za inženjersku izvrsnost. Ovaj napredni sistem minimizira kretanje uzrokovano vetrom, poboljšavajući stabilnost i udobnost, posebno na višim spratovima. Ova inovacija označava značajan korak napred u arhitektonskim i inženjerskim mogućnostima regiona.

Ovaj grad na obali ima najviše cene nekretnina u Brazilu. Prosečna cena kvadrata u Balneario Camboriu iznosi oko 2.345 dolara. Što je i dalje niže od cene kvadrata stanova u pojedinim delovima srpske prestonice.

biznis.kurir.rs