GRAD U SRBIJI JE MEĐU NAJPOVOLJNIJIMA U EVROPI PO CENAMA STANOVA! Kvadrat je koštao manje od 1.400 €, a u Parizu celo bogatstvo
Foto: Shutterstock

AKO VAS ZANIMA

GRAD U SRBIJI JE MEĐU NAJPOVOLJNIJIMA U EVROPI PO CENAMA STANOVA! Kvadrat je koštao manje od 1.400 €, a u Parizu celo bogatstvo

Nekretnine -

Prema Deloitte Properti Index-u 2024, Pariz je 2023. godine bio najskuplji grad za kupovinu stana u Evropi, gde je kvadrat koštao u proseku 14.900 evra, dok nijedan od 69 evropskih gradova koje je analizirala ova svetska konsultantska kompanija nije prodao kvadratni metar koji je u proseku koštao manje od 1.000 evra.

Međutim, postoje i gradovi u kojima se stanovi mogu naći po znatno pristupačnijim cenama – u analizi Deloitte-a, Niš je svrstan među evropske gradove sa najnižim prosečnim cenama, sa 1.373 evra po kvadratu prošle godine.

Trend rasta

Poslednji podaci RGZ-a, međutim, pokazuju da neće dugo zadržati titulu najpovoljnije, prenosi Biznis.rs. Kada je reč o „vrhu tabele” Deloitteovog indeksa nekretnina, iza Pariza su Tel Aviv sa jednako vrtoglavih 13.886 evra po kvadratu i Minhen sa 10.900 evra, dok su cene u rasponu od 7.500 do 10.000 evra po kvadratu zabeležene u samo tri evropska grada – užem Londonu, Amsterdamu i Frankfurtu.

S druge strane, Niš, zajedno sa Banjalukom i grčkim gradom Patrasom, rumunskim Brašovom i mađarskim Đerom, spada u gradove sa najpovoljnijom kvadraturom u Evropi.

- Ni u jednom od 69 evropskih gradova obuhvaćenih analizom nije bilo transakcije sa cenom nižom od 1.000 evra po kvadratnom metru. Najmanje prosečne transakcije zabeležene su u Patri (1.203 evra/m2), Nišu (1.373 evra/m2), Brašovu (1.618 evra/m2), Đerbi (1.621 evra/m2) i Banjaluci (1.622 evra/m2) - navodi se u tom izveštaju kompanije Deloitte.

Stanovi, Sasomange
foto: Shutterstock

Niš možda neće dugo biti u društvu najpovoljnijih – a jedan od razloga za takav zaključak navodi Deloitte, budući da je jedan od najvećih gradova u Srbiji takođe svrstan među one sa najvećim godišnjim porastom prosečne cene kvadratnog metra u Evropi 2023.

- Najveći godišnji rast transakcionih cena zabeležen je u Marseju (+23,6 odsto), Alikanteu (+21,8 odsto), Nišu (+21,5 odsto, Srbija) i Novom Sadu (+20,9 odsto). Veoma visoke godišnje stope rasta, veće od 15 odsto, beleže i poljski Vroclav, mađarski Debrecin i grčki Solun.

Novi Sad postaje sve zanimljiviji

Inače, Republički geodetski zavod je u junu objavio podatke o kretanju cena nekretnina za prvi kvartal ove godine, koji pokazuju da su cene kvadrata u Nišu trenutno na istom nivou kao prošle godine, pa je prosečna cena u novogradnji 1.475 evra, a za stare objekte 1.208 evra po kvadratu.

Osim toga, novogradnja u Nišu je za oko 100 evra skuplja po kvadratu u odnosu na poslednji kvartal prošle godine. Kada je u pitanju Novi Sad, u prvom kvartalu ove godine za novogradnju je plaćano 1.935 evra, ili skoro 200 evra više nego u istom periodu prošle godine, dok su stari objekti „ostali” na gotovo istom nivou, odnosno 1.932 evra po kvadratnom metru.

Deloitte Properti Index 2024 uporedio je cene transakcija po kvadratnom metru u ispitanim gradovima sa nacionalnim prosekom i otkrio da je najveći jaz u cenama u Francuskoj, gde je kvadratni metar u prestonici četiri puta skuplji od „nacionalnog proseka“.

Kurir.rs/Poslovni.hr/Prenela S. Č

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track