TITO SE BAŠKARIO U OVIM NEKRETNINAMA, A PRAVNO NIJE IMAO NIŠTA! Koristio najlepše rezidencije, luksuz intrigira i posle 40 godina
Foto: Brian Moody / Shutterstock Editorial / Profimedia, HEINRICH SANDEN / AFP / Profimedia, Shutterstock

DOČEKIVAO SOFIJU LOREN, KRALJICU ELIZABETU II...

TITO SE BAŠKARIO U OVIM NEKRETNINAMA, A PRAVNO NIJE IMAO NIŠTA! Koristio najlepše rezidencije, luksuz intrigira i posle 40 godina

Nekretnine -

Titova imovina ne prestaje da intrigira javnost ni posle četiri decenije. Višegodišnja pozicija predsednika države omogućila mu je da ima nekretnine širom bivše Jugoslavije. Neke rezidencije su bile čist luksuz namenjen hedonizmu i primanju velikih svetskih imena, poput kuće na Brionima, a ima i lovačkih kuća i nekretnina za kratkotrajan boravak.

Titova nepokretna imovina je sada u najvećem broju slučajeva u državnom vlasništvu bivših jugoslovenskih republika, a neke su i privatizovane, dok su druge pretvorene u muzej ili namenjene poseti turista.

Titova Vila, Vila u nacionalnom parku Brioni, Brioni, Hrvartska, Tito
foto: Shutterstock

Takođe, neke vile su i dalje predmet sudskih sporova zbog utvrđivanja i prenosa vlasništva jer Tito formalno i pravno ništa nije ni imao, piše BBC, što je u skladu sa političkim idejama koje je maršal propagirao i živeo.

Titova vila na Brionima

Vila u nacionalnom parku Brioni u Hrvatskoj je ubedljivo najpoznatija Titova rezidencija od svih koje je imao, a zvaničan status njegove rezidencije imala je od 1953. U Beloj vili je provodio najviše vremena sa porodicom, ali i svetskom elitom - Sofijom Loren, Fridom Kalo, kraljicom Elizabetom Drugom i drugim.

Brioni, Hrvartska, Titova rezidencija na Brionima, Tito
foto: Michael Runkel / robertharding / Profimedia

Ostale nekretnine u Hrvatskoj

Imao je još nekretnina u Hrvatskoj, na primer kuću u Splitu. Vila Dalmacija se danas čak može iznajmiti. Tu je još i vila u Kumrovcu, gde je Tito rođen, koja je 1962. pretvorena u rezidenciju. Danas je u vlasništvu Ministarstva državne imovine Hrvatske.

Tito, Vila u Kumrovcu, Kumrovac
foto: Borislav Marinic / Alamy / Alamy / Profimedia

Vila Dunavka je poznata kao objekat gde su se venčali Josip Broz Tito i Jovanka Budisavljević.

Od hrvatske imovine, tu je još dvorac Tikveš iz 19. veka, koji je bio Titova lovačka rezidencija, kao i dvorac u Somoboru.

Rezidencije u Sloveniji, S. Makedoniji i BiH

Imao je i rezidencije na Bledu u Sloveniji, zatim na Ohridu u Severnoj Makedoniji, vila u Bugojnu u Bosni i Hercegovini.

Rezidencija na Bledu, Bled, Vila Bled, Slovenija, Tito
foto: Shutterstcok

Vila Galeb u Crnoj Gori

Crna Gora je rasprodala najveći deo Titove imovine, a još uvek poseduje Titovu Vilu Galeb u Igalu. Vila Lovćen je pod zakupom strane firme.

villa Seagull, Vila Galeb, Titova Vila, Crna Gora, Vila Galeb u Igalu, Igalo rezidencija, Tito
foto: Shutterstock

Zvanična rezidencija na Dedinju

Kada je reč o teritoriji Srbije, Josip Broz je imao zvaničnu rezidenciju na Dedinju, u Užičkoj 15, gde je živeo od 1946. do 1979 godine, piše Balkan insajt. Ova kuća je sagrađena 1934. godine, a tokom Svetskog rata su je koristili Nemci, kasnije i partizani.

Tito je jedno vreme živeo u Belom dvoru, ali to je nekretnina koja nikada nije bila njegovo vlasništvo zvanično. U Beogradu je, između ostalih, imao i Vilu Mir.

Titova vila na Zlatiboru prkosi investitorima

Posebno je zanimljiva sudbina Titove letnje rezidencije na Zlatiboru. Ova kuća je nekada bila okružena prirodom i zelenilom, a danas je uokvirena modernim kompleksom zgrada, čiji je deo, te se gotovo i ne vidi.

Vila Aleksandra Pavlovića, kako je zvaničan naziv ove Titove kuće, proglašena je za kulturno dobro.

biznis.kurir.rs/blic/balkan insight

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja