SMANJUJE SE UČEŠĆE NA KREDITE I UKIDAJU KAMATE NA HIPOTEKE: Centralna banka menja uslove kako bi ublažila stanje na tržištu
Foto: Shutterstock

kinezi odlučili

SMANJUJE SE UČEŠĆE NA KREDITE I UKIDAJU KAMATE NA HIPOTEKE: Centralna banka menja uslove kako bi ublažila stanje na tržištu

Nekretnine -

Peking je objavio neke od dosad najodlučnijih mera za oživljavanje sektora nekretnina, koji je pogođen dužničkom krizom. Ovim merama se lokalne vlasti podstiču da kupuju nekretnine, a istovremeno se ublažavaju propisi u vezi s hipotekama, s ciljem da se ubrza oporavak druge po veličini ekonomije sveta.

Upravo tržište nekretnina izaziva najviše zabrinutosti kad je reč o kineskoj ekonomiji, budući da ogroman broj nedovršenih projekata narušava poverenje potencijalnih kupaca i podriva finansije lokalnih vlasti. Te vlasti su sada dobile zeleno svetlo od Pekinga da otkupe neke od stambenih projekata i pretvore ih u socijalne stanove. Takođe će moći da kupe i zemljište od investitora koji su zapali u finansijske probleme.

Kina, Šangaj
foto: Shutterstock

Narodna banka Kine je nedavno predstavila fond za rekreditiranje, vredan 300 milijardi juana, kojim će se podržati kupovina ovakvih nekretnina od lokalnih državnih preduzeća, uz napomenu da se očekuje da će iznos bankarskih kredita porasti i do 500 milijardi juana. Oni su nešto ranije već snizili minimalni iznos avansa za kupce prvog stana sa 20 na 15 odsto i najavili da će ukinuti minimalne kamate na hipoteke.

- U gradovima sa velikim brojem komercijalnih stanova vlada će možda morati da razmisli o kupovini nekih od njih kako bi se mogli koristiti za pristupačno stanovanje - rekao je potpredsednik vlade He Lifeng.

Peking je do sada uglavnom naglašavao potrebu da se završe nedovršeni projekti, za koje su kupci stanova često platili avans investitorima. Analitičari već dugo očekuju da vlada počne da kupuje višak stanova.

juan, Kina, novac, 30.10.2018.
foto: Reuters

Analitičari holandske banke ABN Amro u jednom istraživanju napomenuli su da će učinak ovih politika 'zavisiti od efikasnosti njihovog sprovođenja', ali da one predstavljaju signal 'sve snažnijeg osećaja da je hitno potrebno uhvatiti se ukoštac sa najvećim domaćim problemom koji opterećuje kinesku privredu'.

Karl Coi, iz sektora za globalna istraživanja Banke Amerike, zadužen za istraživanja u oblasti kineskog sektora nekretnina, komentariše da je činjenica da je PboC primenila instrument rekreditiranja 'verovatno izazvala razočaranje na tržištu'. Takođe je primetio njegov relativno mali iznos u odnosu na prodaju na nacionalnom nivou, ali je dodao da bi ta mera mogla imati veći uticaj ako se fokusira samo na takozvane 'gradove drugog reda'.

Hongkonški Hang Seng indeks nekretnina je posle ove najave skočio za 5,3 odsto u poređenju sa rastom od 0,9 odsto, koliko je zabeležio referentni Hang Seng indeks.

Kineski zakonodavci su i ranije primenjivali mere za pomoć sektoru nekretnina u vidu zajmova, uključujući i kreditne linije velikih državnih banaka, koje su predstavljene krajem 2022. Međutim, takav pristup nije uspeo da zaustavi gubitak poverenja u stambeno tržište, koje ima presudan uticaj na bogatstvo domaćinstava u ovoj zemlji.

banka, kredit
foto: Shutterstock

Peking je stavio poseban akcenat na mere koje se odnose na ponudu, kao što su investicije u proizvodnju, sa ciljem da se pruži podrška privredi.

- Najvažniji pozitivni pomak je, po našem mišljenju, to što su vlasti pokazale spremnost da isprave kurs, donekle se udaljavajući od dosadašnjeg fokusa na dugoročno jačanje ponude - navode iz banke Sosijete ženeral.

Mere su usledile nakon što je kineski Nacionalni zavod za statistiku u aprilu objavio brojke koje pokazuju dalji pad na tržištu stanova. Cene nekretnina u takozvanim gradovima prvog reda pale su za 2,5 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Kineska privreda je tokom poslednjih nekoliko meseci pokazivala pomešane znake kad je reč o oporavku. Izvoz je u aprilu ponovo počeo da raste, neki pokazatelji potrošnje su se oporavili, ali je sektor nekretnina ostao na istom.

biznis.kurir.rs/Financial Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track