KO SE POSVAĐA SA KOMŠIJAMA VIŠE NE MORA DA BRINE: Pare za renoviranje zgrade stižu i ovako, a evo šta je olakšavajuća okolnost
Foto: Shutterstock, Ilustracija

postoji rešenje

KO SE POSVAĐA SA KOMŠIJAMA VIŠE NE MORA DA BRINE: Pare za renoviranje zgrade stižu i ovako, a evo šta je olakšavajuća okolnost

Nekretnine -

Zajednički problemi mnogih stambenih zgrada u Beogradu su većinom oronule fasade, stari lifovi ili krovovi koji prokišnjavaju, a kada se na to doda i nemogućnost dogovora sa komšijama, mnogi građani se nađu u začaranom krugu iz kog bi izlaz mogao da predstavlja kredit koji u tom slučaju podiže stambena zajednica.

Poštanska štedionica je trenutno jedina banka koja stambenim zgradama daje kredit za gore navedene probleme, a kao garanciju da će zgrada isplatiti kredit traže četiri menice stambene zajednice, koje potpisuje upravnik zgrade. Jedna stvar koja ide u korist stambenoj zajednici je ukoliko zgrada ima prihode od izdavanja poslovnog prostora, antenu na krovu, ili bilborda, te ih može založiti u korist banke i tako povećati kreditnu sposobnost.

Vlasnik agencije Art nekretnine Uroš Jovanović ovom prilikom je za Kurir rekao da ova praksa u Srbiji nije dovoljno zastupljena i da je na tržištu jako malo banaka koje će stambenim zajednicama ponuditi ovakvu vrstu kredita.

Uroš Jovanović
foto: Kurir tv

- U slučaju popravki i plaćanja istih, zaduženja stanarima mogu stizati putem Infostana, što bi u slučaju kreditnog potraživanja bilo drugačije, s obzirom na to da je uslov za njegovo uzimanje saglasnost dve trećine stanara – naglasio je i dodao da se dobijanjem dugovanja preko Infostana stanari obavezuju da svoj iznos u računu i plate.

Ravni krovovi, liftovi i fasade najviše muka zadaju stanarima. Iako su svi vlasnici stanova u obavezi da održavaju zgradu, u nekim situacijama pojedini stanari su prepušteni sami sebi, pa je sud jedini put. Zato bi ova mogućnost mogla da reši mnoge probleme stanara.

Iako je ponuda na tržištu oskudna i ne preterano dostpuna, nekoliko banaka prepoznalo je potrebu za ovakvom vrstom usluge. Te banke uglavnom nude kredite za projekte energetske efikasnosti. Moguće je dobiti novac za sisteme grejanja i hlađenja, energetski efikasnog osvetljenja i termo-fasada.

zgrada, zgrade, stanovi
foto: Shutterstock

Banka Poštanska štedionica navodi da su uslovi da stambena zajednica uzme kredit da ista bude upisana u Registar stambenih zajednica koji vodi jedinica lokalne samouprave i da ostvaruje redovne prihode u periodu od najmanje 12 meseci, potom da je upravnik stambene zajednice u mandatu, da je stambena zajednica donela odluku o visini naknade za investiciono održavanje zgrade i time uspostavila rezervni fond zgrade, a takođe i da ima otvoren tekući račun u Banci.

Navodi se da je potrebno i da procenat blagovremenih uplata troškova održavanja i upravljanja zgradom od strane vlasnika posebnih delova zgrade u prethodnih 12 meseci iznosi najmanje 80 procenata.

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja