CENE ZAKUPA STANOVA DRASTIČNO PALE U ODNOSU NA PROŠLU GODINU: Nekretnine sve jeftinije, a najviše se rentiraju one od 400 i 600 €!
Foto: Shutterstock

stabilizacija

CENE ZAKUPA STANOVA DRASTIČNO PALE U ODNOSU NA PROŠLU GODINU: Nekretnine sve jeftinije, a najviše se rentiraju one od 400 i 600 €!

Nekretnine -

Ukrajinski i ruski migranti masovnim dolaskom u Srbiju uticali su na promene na tržištu nekretnina. Ipak, prema rečima agenata, cene zakupa stanova su se u velikoj meri stabilizovale, a statistički podaci pokazuju da su u proseku opale 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Iz jedne poznate agencije za nekretnine kažu da je veliki priliv stranih državljana u Srbiju tokom 2022. godine destabilizovao domaće tržište masovnom kupovinom i iznajmljivanjem stanova.

Drastičan skok potražnje povećao je tržišnu cenu nekretnina koje su se izdavale po 50 odsto višoj ceni nego danas. Sada, godinu i po dana nakon pika tražnje, manje je zakupaca, te se cene stabilizuju.

Nekretnine, Sasomange
foto: Shutterstock

Nekretnine oglašene na sajtu koje su u skladu sa realnom tržišnom vrednošću izdaju se za manje od jednog dana.

- To su najčešće stanovi manje kvadrature čija mesečna kirija iznosi od 400 do 600 evra. Ovakvi stanovi se izdaju u rekordnom roku zato što registrovani korisnici sajta imaju opciju da sačuvaju parametre pretrage i dobijaju obaveštenje na e-mail čim se odgovarajuća nekretnina nađe u ponudi - navode iz agencije.

Prema rečima agenata, na cene utiče mnogo faktora, a jedan od značajnijih je lokacija.

Poređenja radi, u novobeogradskim blokovima stanovi se izdaju po cenama od sedam do 15 evra po kvadratu ukoliko je u pitanju starogradnja, dok će mesečna kirija u novim kondominijumima, poput Kennedy Residence ili West, iznositi više – prosečno 15-20 evra po kvadratnom metru. Ovaj raspon cena podrazumeva da će i drugi kriterijumi biti uračunati, kao što je, na primer, ukupna površina nekretnine.

Evro, Euro, Novac
foto: Shutterstock

Takođe, treba naglasiti da će manje kvadrature imati višu cenu po kvadratu, a veći stanovi nižu.

U centru grada, na Starom gradu, renta stanova starogradnje kreće se od osam do 17 evra, a luksuzni objekti koštaju 18-22 evra po kvadratu.

Na Vračaru, Zvezdari i u užem centru Zemuna cene se kreću od sedam do 17 evra po kvadratu, dok je na periferiji Beograda stanarina od četiri do devet evra.

Kada je reč o potražnji stranaca, iz agencije kažu da se primećuje pad od početka 2024. godine.

potrošač, Nekretnine
foto: Shutterstock

- Cene stanova diktira mnogo faktora, kao što su lokacija, struktura, renoviranost, opremljenost, ali, pre svega, u pitanju je odluka konkretnog vlasnika – za koliko novca će određenu nekretninu rentirati. Ovde je savet da se zakupodavci ne orijentišu na situaciju u ranijem periodu (kada je bilo lako izdati stan čija renta iznosi dve prosečne plate u Srbiji), već uzeti u obzir da se cene u proseku smanjuju kako potražnja pada. Sada postoji više nekretnina na tržištu, stranci ne preplaćuju stanove i cene se polako vraćaju u regularne tokove - savetuju iz ove agencije.

kurir.rs/biznis.rs

Bonus video:

02:41

JEDINI SAJT ZA NEKRETNINE KOJI ĆE VAM IKADA TREBATI: Najveća ponuda, najbolji oglasi, procena fer cene, agencije od poverenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja