MLADI SVE ČEŠĆE POSTAJU VLASNICI NEKRETNINA, ALI IMAJU BROJNE IZAZOVE: Mnoge koče visoke cene i niske plate da se osamostale
Foto: Shutterstock, Ilustracija

MLADI SVE ČEŠĆE POSTAJU VLASNICI NEKRETNINA, ALI IMAJU BROJNE IZAZOVE: Mnoge koče visoke cene i niske plate da se osamostale

Nekretnine -

Mladi postaju značajna demografska grupa na tržištu nekretnina. Međutim, mnogi od njih se suočavaju sa izazovima kada je u pitanju ostvarivanje koraka ka samostalnosti, pri čemu se ističu niske plate i visoke cene kvadrata kao glavne prepreke.

Prema istraživanju Republičkog geodetskog zavoda za prvu polovinu 2023. godine, broj mladih ispod 30 godina koji kupuju stanove u Srbiji značajno je porastao u poređenju sa prethodnim godinama.

Ipak, primećuje se da mladi ostaju u roditeljskom domu duže nego što je uobičajeno u Evropskoj uniji, često napuštajući ga tek nakon navršenih 31 godinu.

porodica
foto: Shutterstock

Nedostatak adekvatnih prihoda i visoke cene kvadrata predstavljaju izazove za mlade u ostvarivanju sopstvenog stambenog aranžmana. S obzirom na to, sektori koji pružaju najbolje mogućnosti za finansijsku nezavisnost i kupovinu prve nekretnine su informacione tehnologije, finansije i bankarstvo, kao i farmacija.

Brzina napredovanja zavisi od sektora i individualnih performansi, pri čemu se prodaja, IT sektor i marketing izdvajaju kao oblasti sa najvećim potencijalom za razvoj karijere.

Uz podršku banaka, mladi zaposleni u IT sektoru, dizajnu, marketingu i drugim sektorima imaju mogućnost da priušte sebi prvi stan pre navršenih 30 godina.

Beograd, Stan
foto: Shutterstock

Ipak, čak i uz dobre zarade, mladi često ne mogu samostalno da snose troškove kupovine stana. Često im je potrebna podrška roditelja ili cimerstvo radi smanjenja finansijskog opterećenja.

Agencije za nekretnine preporučuju mladima da detaljno sagledaju sve aspekte kupovine nekretnine pre donošenja odluke. Osim cene nekretnine, važno je uzeti u obzir i ukupne troškove života i režije.

Cene kvadrata na ekskluzivnijim lokacijama poput Vračara, Starog grada i Savskog venca često su nedostižne za mlade. Povoljnije opcije mogu se naći na periferiji grada kao što su Voždovac, Rakovica, Cerak, Filmski grad ili Žarkovo.

kurir.rs/4zida/sasomange.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja