U DRUGOJ POLOVINI GODINE KREĆE IZGRADNJA NOVOG KLINIČKOG CENTRA U KRAGUJEVCU: Danica Grujičić: Ogromna pobeda za srpsko zdravstvo
Foto: Nebojša Mandić

U DRUGOJ POLOVINI GODINE KREĆE IZGRADNJA NOVOG KLINIČKOG CENTRA U KRAGUJEVCU: Danica Grujičić: Ogromna pobeda za srpsko zdravstvo

Nekretnine -

Građevinska dozvola za izgradnju novog Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, konačno je dobijena i to posle više od 20 godina, otkrila je ministarska zdravlja prof. dr Danica Grujičić. Prema njenim rečima, sledeći korak u realizaciji projekta je raspisivanje tendera, a radovi na izgradnji trebalo bi da počnu u drugoj polovini godine.

- Uradili smo veliku stvar. Posle 20 godina uspeli smo da dobijemo građevinsku dozvolu i sada je već izvesno da idemo ka novom Kliničkom centru Kragujevac. Ovo je ogromna pobeda za srpsko zdravstvo. U petak 22. marta 2024. godine Gradska uprava Grada Kragujevca izdala je građevinsku dozvolu za izgradnju novog objekta UKC Kragujevac. Izgradnja i rekonstrukcija UKC Kragujevac je stajala celih 20 godina od početka projekta izgradnje i rekonstrukcije kliničkih centara u Srbiji 2003. godine, da bi u poslednjih godinu i nešto dana projekat konačno bio pokrenut, izrađena projektno-tehnička dokumentacija za novi objekat i pre nedelju dana dobijena građevinska dozvola - kaže Grujičić.

Danica Grujičić
foto: kURIR TELEVIZIJA

Kako objašnjava, sledeći korak u realizaciji projekta je raspisivanje tendera za izvođenje radova, nakon čije procedure se očekuje početak radova u drugoj polovini ove godine.

Finansiranje izgradnje je obezbeđeno iz budžeta Republike Srbije.

- Ovo je velika stvar, kako za Kragujevac i Šumadiju, tako i za celu Srbiju. Pre svega, značiće zbog proširenja kapaciteta samog kliničkog centra. Dakle veći broj kreveta. Dobijamo 335 novih postelja i od toga 270 sa mogućnošću poluintenzivne nege i 65 intenzivne. Klinički centar će dobiti proširenje operacionog bloka sa dodatnih šest savremenih operacionih sala i hibridnom salom, sa modernom dijagnostikom i nuklearnom medicinom. Biće instalirana najsavremenija oprema, uvođenje novih procedura, a to će mnogo značiti i za povratak mladih ljudi. Samim tim, to znači nova zaposlenja mojih kolega, lekara, zatim naučnika medicinskih sestara i tehničara - navodi ministarka Grujičić.

Na pitanje šta bi trebalo da ima nova zgrada što nema postojeći Klinički centar, ministarka otkriva da je u drugoj fazi planirana rekonstrukcija i dogradnja sadašnjeg Urgentnog centra, koji će postati poliklinika, kao i završetak tehno - ekonomskog objekta sa odeljenjem onkologije.

- Trenutno je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije i za ove objekte. U perspektivi je i izgradnja nove dečje klinike kao i fizijatrije. Pored svega navedenog biće izgrađena nadzemna otvorena garaža sa 300 parking mesta. Ono što je važno naglasiti i zbog kolega i pacijenata, to je da ćemo ovim proširiti operacioni blok, biće izgrađena i hibridna sala sa potencijalom za kardio hirurgiju. Ovo proširenje doprineće da se uvedu nove procedure u interventnoj kardiologiji - kaže ministarka i dodaje:

- Posebno je važno što će novi urgentni centar biti izgrađen po najsavremenijim standradima, dakle neće biti prepravki i prekrajanja, već potpuno novi i najsavremeniji urgentni centar. Takođe, stacionar za bolesnike sa dvokrevetnim sobama i kupatilom.

Kragujevac
foto: Shutterstock

Profesor doktor Slobodan Milisavljević, direktor UKC Kragujevac kazao je da će se nova zgrada prostirati na 25.000 kvadratnih metara, i da će se nalaziti pored postojeće.

- Ovo je jedna velika kapitalna investicija za celu zemlju, posebno za ovaj deo Srbije koji će time dobiti na kvalitetu pružanjem zdravstvenih usluga, sve u cilju bolje zdravstvene zaštite svih naših stanovnika, odnosno korisnika, a njih imamo oko dva miliona iz centralne i Jugozapadne Srbije. Planira se rušenje dve stare zgrade i objekta kuhinje, gde će u tom centralnom delu, ispred glavne zgrade hirurškog bloka, biti nova zgrada a pored nje će biti nova garaža - kazao je prof. dr Milisavljević.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track