KUĆA OD 100 KVADRATA SE MOŽE POKRITI I ZA MANJE OD 250 €: Cenu diktira želja domaćina, probirljive će koštati nekoliko puta više
Foto: Shutterstock

računica

KUĆA OD 100 KVADRATA SE MOŽE POKRITI I ZA MANJE OD 250 €: Cenu diktira želja domaćina, probirljive će koštati nekoliko puta više

Nekretnine -

Crep je osnovni materijal za pokrivanje krovova kuća i dalje je najzastupljeniji prilikom pokrivanja kuća, što sa sobom vuče i skok cene, koji ne zaobilazi nijednu vrstu građevinskog materijala zadnjih godina.

Dušan Glavaški iz firme koja se bavi prodajom građevinskog materijala poručuje da je ovo tržište generalno u rastu poslednjih nekoliko godina, uz određeno usporavanje tokom prošle godine kao posledice uticaja inflatornih kretanja.

- Gradnja novih kuća u urbanim područjima je još uvek stabilna, ali usled demografskih promena u pojedinim regijama se oseti usporavanje individualne gradnje – rekao je za Kurir Glavaški iz Grupacije ‘Nexe‘.

Kao glavni uzrok kreiranja cena pominje više kretanja na tržištu.

crep, krov
foto: Printscreen/Youtube/Majstor Mario

- Međutim, kao i kod svih proizvoda i usluga, ključnu ulogu u kreiranju cena crepa imaju spomenuta kretanja na tržištu, potražnja, potrebe i očekivanja kupaca, kao i ulazni troškovi. Mi kontinuirano pratimo potrebe svojih kupaca te proizvode prilagođavamo savremenim trendovima gradnje.

On naglašava da se u njihovom pogonu koristi prirodni materijal pri proizvodnji crepa i da se služe isključivo ekološkim postupcima.

- Kod našeg glinenog crepa, koji je u potpunosti proizveden od prirodnih materijala, savremeni trendovi su veliki raspon boja i vrsta i te tržišne zahteve u potpunosti zadovoljavamo i ispunjavamo potrebe kako domaćeg, tako i stranog tržišta. Primera radi, u 2023. godini kao fabrika smo gotovo polovinu svog prihoda od prodaje crepa ostvarili u izvozu. Kupcima je ponuđeno 5 linija crepova. Poletov crep je prirodni proizvod čiji je referentni životni vek preko 40 godina, što je i potvrđenom Ekološkom deklaracijom proizvoda. Kako bi krov u potpunosti predstavljao funkcionalno, trajno i estetski privlačno rešenje, kupcima je na raspolaganju i prateća krovna oprema (žlebnjaci, specijalni elementi, snegobrani, krovne folije...).

crep, krov
foto: Printscreen/Youtube/Majstor Mario

Oni zadovoljno navode da ukoliko je crep postavljen po pravilima struke i uz adekvatnu krovnu opremu, u stanju je da decenijama štiti domove i zbog toga je ovakav novi crep i dalje prvi izbor kupaca.

POTREBNIJA POPRAVKA NA KUĆI

Obzirom na česte vremenske promene i učestale padavine, sanacija krova je jedna od potrebnijih popravki na kući. Drveni krovovi su godinama skloniji propadanju, a izloženi su raznim vremenskim uslovima, kao i raznim insektima i štetočinama.

Cene na tržištu u 2024. godini se kreću od 58 do 109 dinara po komadu, naravno u zavisnosti od vrste i firme gde se isti nabavlja. Cene onog u boji su oko 150 dinara po komadu, dok je crni crep jedan od popularnijih i obično je nešto skuplji, podaci su sajta Građevinarstvo.rs . Providni crep od plastike ili stakla, posebno koristan kod tavanskih prostora, ima cenu od oko 850 dinara po komadu. Kao alternativa se javlja i polovni, koji se obično prodaje za 15 dinara po komadu.

crep, krov
foto: Printscreen/Youtube/Majstor Mario

Računajući, za kuću od 100 kvadrata bi bilo potrebno 108.000 dinara za pokrivanje krova (ukoliko je cena komada 60 dinara, u slučaju da neko kupuje polovan crep po 15 dinara bilo bi mu potrebno 27.000 dinara). U cenu zamene ili postavljanja novog krova treba uračunati i dodatni krovni pribor. Cene ivičnih opeka (žljebnjaka) se kreću od 316 do 580 dinara, dok je kod ventilacionih crepova i snegobrana cena od 280 do 345 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track