U SRBIJI GA NAJČEŠĆE IZBEGAVAJU, ALI JE JEDINA ZAŠTITA U POSLOVANJU Advokat detaljno objasnio ulogu agencija i prava zakupaca
Foto: Profimedia

kurir tv

U SRBIJI GA NAJČEŠĆE IZBEGAVAJU, ALI JE JEDINA ZAŠTITA U POSLOVANJU Advokat detaljno objasnio ulogu agencija i prava zakupaca

Nekretnine -

"Svi oni koji nemaju svoju nekretninu iznajmljuju stanove preko agencija ili oglasa ili preporuka prijatelja. Međutim, ponekad ponašanje stanodavca može da dovede u situaciju da zakupac stana otkaže ugovor o zakupu. Upravo takva situacija dogodila se jednoj devojci čiju je ispovest objavio Kurir. Ona je zbog nepristojnih i neprimenernih poruka od stanodavca bila prinuđena da otkaže ugovor." Kakva su prava onog ko iznajmljuje stan, a kakve su obaveze i prava stanodavca, kao i agencije koja iznajmljuje nekretninu, pojasnio je gost u studiju Kurir televizije advokat Marko Kovač.

Marko Kovač
foto: kurir tv

Naglasio je da je važno razumeti ulogu agencija.

- U Srbiji, kao i u svetu, postoje agencije za promet nekretnina koje povezuju kupce, prodavce, zakupodavce i zakupce nekretnina. Agencije obavljaju posredničku ulogu i za to naplaćuju proviziju, obično od mesečne zakupnine kod zakupa. Međutim, agencije ne pružaju zaštitu jer to nije deo njihovog posla - rekao je.

Uputio je gde se može potražiti zaštita:

- Zaštita se može potražiti putem zaključenog ugovora, jer agencije ne mogu pružiti tu vrstu zaštite. U Srbiji se često izbegava zaključivanje ugovora o zakupu kako bi se izbeglo plaćanje poreza državi. To rezultira mnogim nejasno definisanim zakupnim odnosima - istakao je.

Kada nema ugovora ili se plaćanje zakupnine vrši gotovinom, bez izdavanja računa, država gubi deo poreza na zakup (koji iznosi 20%). To je naveo kao razlog zašto mnogi zakupci nisu u mogućnosti da ostvare sudsku zaštitu jer nemaju pravni osnov za to, a samim tim ni prava, odgovornosti ili obaveze prema stanodavcu.

03:53

U SRBIJI GA NAJČEŠĆE IZBEGAVAJU, ALI JE JEDINA ZAŠTITA U POSLOVANJU Advokat Marko Kovač o ulozi agencija i pravima zakpaca

- Iako usmeni ugovor ima određenu težinu, problem nastaje kada treba ostvariti pravnu zaštitu, a nemate jasno definisan ugovor u kojem su propisana prava, obaveze i odgovornosti između zakupodavca i zakupca.

- Smatra se da je ugovor svetinja jer spaja obe strane. Cilj je da bude pravičan i zaštiti i jednu i drugu stranu, posebno zakupca kao, teoretski rečeno, slabiju stranu. Važni aspekti ugovora uključuju dužinu trajanja, obavezu plaćanja zakupnine i komunalnih troškova, kao i odredbe o raskidu ugovora i otkaznom roku.

Zakupci se često suočavaju s situacijom u kojoj se iznenađujućim odlaskom stanodavca selidba događa pre dogovorenog vremena iz ugovora. Jedina zaštita koju imaju je dobar, precizan i pravedan ugovor koji reguliše sva prava, obaveze i odgovornosti.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:32

PALČA NE BI IZRUČILI MAKEDONIJI, UKOLIKO SE USTANOVI JEDAN PROBLEM?! Advokat: Veliko je pitanje kako je uspeo da pređe granicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja