"STANODAVCE ŠTITI SAMO JEDNA STVAR OD BAHATIH PODSTANARA" Advokat: Proces može da potraje i do dve godine, BEZ OVOGA je nemoguće
Foto: Kurir TV

kurir tv

"STANODAVCE ŠTITI SAMO JEDNA STVAR OD BAHATIH PODSTANARA" Advokat: Proces može da potraje i do dve godine, BEZ OVOGA je nemoguće

Nekretnine -

Poslednji slučaj na relaciji podstanar-stanodavac, koji je zapanjio Srbiju i koji je najdrastičniji do sada, jeste onaj iz Smedereva - stanodavac se razneo eksplozivom u zgradi u kojoj je izdavao stan četvoročlanoj porodici koja mu navodno nije plaćala ni račune ni kiriju dve godine!

Ovaj tragičan događaj otvorio je brojna pitanja, a na jedno od njih odgovor je potražio novinar Kurir TV Nikola Vujović od svog sagovornika, koga je pitao šta treba da sadrži ugovor stanodavca i podstanara kako bi se izbegla tragedija poput one u Smederevu.

- Najvažnije je da postoji ugovor, što najčešće nije slučajk u praksi, a ugovor u usmenoj formi je na sudu jako teško dokaziv. Ugovora nema jer se na taj način želi izbeći plaćanje poreza. Stanodavci smatraju da su zaštićeniji ako nema ugovora, ali su u zabludi jer ne mogu kad žele da uđu u stan, da ga zaključaju i promene bravu. U praksi se to pokazuje kao problem jer time krše prava svojih zakupaca - kaže advokat Rade Knežević.

03:52

STANODAVCE ŠTITI SAMO JEDNA STVAR OD BAHATIH PODSTANARA Advokat: Proces može da potraje i do dve godine, BEZ OVOGA je nemoguće

- Samozaštita je apsolutno zabranjena, a ugovor je dobra stvar. Vidimo da dolazi do velikih promena cena nekretnina, pa se zakup duplira za kratko vreme, a to bi ugovor trebalo da niveliše kako bi se zakupac zaštitio. Ako stanodavac ima problem s podstanarima, ne treba da sprovodi samovlašće već da se obrati sudu. Na kraju, ostaje i ta ljudska procena i da se vidi kome čovek izdaje stan. Nekad nije bitna cena, koliko da se redovno plaća kirija i računi - dodaje Knežević.

Osvrnuo se i na prava stanodavca kad zaključi da duži niz vremena nisu plaćane komunalije.

- Dešava se da se neko nije bavio time, pa se nakupe veliki dugovi i upravo je stanodavac u problemu. Ne postoji mogućnost da automatski prebaci to na podstanare, a sudstvo je sporo, a spor može da traje do dve godine. Zatim iselite podstanara, ali ako nema da plati troškove, opet je na stanodavcu da plati.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:44

SREDIO SAM JOJ STAN, A ONA ME TERA ZBOG OVOGA! Nakon oglašavanja stanodavaca, podstanar žestoko odgovorio: IMAM SVE SNIMLJENO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track