NEVEROVATNO! ARENDA PO HEKTARU U OVOM SELU DOSTIGLA ČAK 500.000 DINARA: Šta treba da proizvede da mu se isplati?
Foto: Efcka / Alamy / Profimedia, Shutterstock

neverovatno

NEVEROVATNO! ARENDA PO HEKTARU U OVOM SELU DOSTIGLA ČAK 500.000 DINARA: Šta treba da proizvede da mu se isplati?

Nekretnine -

Na licitacijama za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta cene su šarolike, a ponekad i šokantne. Tako je u apatinskom ataru, tačnije u Sonti, početna cena za zakup hektara čak 500.000 dinara. Ovo jeste izuzetak, ali je pitanje kako se nekome isplati da za arendu da pola miliona dinara, odnosno šta bi trebalo da proizvodi da bi mu se vratilo.

Na licitaciji za ovu parcelu od 0,7 hektara osim cene obavezno je i plaćanje depozita od 178.807 dinara.

U istom mestu oranice u zakup se daju i po 3.621 dinara po hektaru i licitira se za 64 hektara. U samom Apatinu, kao i u Prigrevicu neke njive se izdaju po početnoj ceni od preko 70.000 dinara i to u višegodišnji zakup, na 15 godina.

Opština Apatin je za prvi krug licitacija, za koji je raspisala oglas, namenila ukupno 996 hektara. Obilazak poljoprivrednog zemljišta koje se daje u arendu zakazan je za 12. jul u Apatinu, Kupusini i Prigrevici i za 13. jul u Sonti i Svilojevu. Postupak javnog nadmetanja sprovodi se elektronski.

Oglas za prvi krug licitacija raspisala je i opština Bačka Topola. Kod njih su cene malo drugačije, pa se tako zakup hektara zemljišta plaća od 71.000 do 75.000 dinara.

kurir.rs/Agrosmart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja